Δικάζεται για κατασκοπεία επικεφαλής φιλορωσικού κόμματος στη Βουλγαρία


Ο επικεφαλής ενός φιλορωσικού βουλγαρικού κόμματος, ο Νικολάι Μαλίνοφ, ο οποίος δικάζεται σήμερα για κατασκοπεία, συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, η πιο πρόσφατη ήταν στις 21 Οκτωβρίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι είχε συλλάβει τον Μαλίνοφ και αφού πέρασε αρκετές ώρες υπό κράτηση, ο Μαλίνοφ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50.000 λέβα (25.000 ευρώ) και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία σε συνεργασία με ρωσικές οργανώσεις και πολίτες. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Μαλίνοφ έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία ξένης οργάνωσης για να υπηρετήσει ως κατάσκοπος για λογαριασμό της με σκοπό την αποκάλυψη πληροφοριών που αποτελούν κρατικό μυστικό.

Η έρευνα συνέδεσε τον Μαλίνοφ με δύο Ρώσους πολίτες – τον Λεονίντ ΡεσέτνικοφLeonid και τον Κονσταντίν Μαλοφέεφ. Λίγο πριν κατηγορηθεί ο Μαλίνοφ, και στους δύο είχε απαγορευτεί η είσοδος στη Βουλγαρία για 10 χρόνια. Ο ένας είναι πρώην επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και ο άλλος είναι Ρώσος δισεκατομμυριούχος.

Δεδομένου ότι η εισαγγελία εργάστηκε αργά και δεν κατάφερε να καταθέσει την υπόθεση εναντίον του Μαλίνοφ για 18 μήνες, από τις 10 Μαρτίου 2021 αίρεται η εγγύηση, καθώς και η απαγόρευση εξόδου του από τη Βουλγαρία. Δεν μπορούν να επιβληθούν εκ νέου χωρίς νομική αιτιολογία. Ο δικηγόρος του Ντιμίταρ Βάλτσεφ εξήγησε στον συνεργάτη της EURACTIV, Sega, ότι ο Μαλίνοφ θα εμφανιστεί την Πέμπτη για τη συνεδρίαση του δικαστηρίου της δίκης του για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με το φιλορωσικό βουλγαρικό κόμμα που ονομάστηκε “ρωσόφιλοι”, η συνάντηση μεταξύ του Μαλίνοφ και της συνομιλίας με τον Λαβρόφ ήταν συνέχεια αυτής του Σεπτεμβρίου.

«Το κύριο θέμα της συνομιλίας ήταν οι δυνατότητες των ρωσόφιλων οργανώσεων να συνδράμουν στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης και θετικής εικόνας της Ρωσίας, να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της ιστορικής μνήμης για την υποστήριξη των θετικών σχέσεων μεταξύ του βουλγαρικού και του ρωσικού λαού, να συμμετάσχουν ενεργά στο διάλογο με μη κυβερνητικές και πολιτικές οργανώσεις στο πλαίσιο της πιθανής και αναγκαίας “διπλωματίας του λαού”» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, τον οποίο επικαλείται η ιστοσελίδα της οργάνωσης Μαλίνοφ, «οι ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο με θετική στάση απέναντι στη Ρωσία μπορούν να κάνουν πολλά προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του πολυπολικού κόσμου, του οποίου η βάση, η φιλοσοφία και ο στόχος είναι η καλοπροαίρετη και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των εθνών».

Τον Σεπτέμβριο ο Μαλίνοφ και ο Λαβρόφ μίλησαν για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Ρωσόφιλου Κινήματος.

Το 2019, αφού κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, ο Μαλίνοφ πήγε στη Ρωσία για να βραβευτεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό οδήγησε σε μεγάλο σκάνδαλο στη Βουλγαρία, όταν έγινε σαφές ότι ο δικαστής Αντόν Μιτάλοφ επέτρεψε στον Μαλίνοφ να ταξιδέψει στη Ρωσία χωρίς να έχει ζητηθεί προηγουμένως άδεια από την εισαγγελία. Το 2019 ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ευθέως ότι η «δίωξη» του Μαλίνοφ «θα ήταν παράλογη» και «θα είχε πολύ επιζήμιες συνέπειες» για τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Σόφιας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ επέβαλε απαγόρευση εισόδου στον δικαστή Μιτίλοφ και στα μέλη της οικογένειάς του με την αιτιολογία ότι ο δικαστής «εμπλέκεται σε σοβαρή διαφθορά». Αυτή ήταν η πρώτη υπόθεση στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις σε Βούλγαρο από τις ΗΠΑ. Τελικά, ο δικαστής Μιτάλοφ δεν τιμωρήθηκε πειθαρχικά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας.

Πηγή: euractiv.gr