Ξανά πρόεδρος της Αυστρίας ο Βαν ντερ Μπέλεν από τον πρώτο γύρο


Η Αυστρία εξέλεξε την Κυριακή τον ομοσπονδιακό της πρόεδρο, επιλέγοντας να διατηρήσει τον νυν πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος κέρδισε σαφή πλειοψηφία έναντι των άλλων έξι υποψηφίων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις.

Με περίπου 56% των ψήφων, ο Βαν ντερ Μπέλεν κέρδισε τη δεύτερη, εξαετή θητεία του, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου SORA το βράδυ της Κυριακής. Λαμβάνοντας υπόψη ένα περιθώριο απόκλισης της τάξης του 2%, πρόκειται για μια ξεκάθαρη νίκη.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, είχε κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας «λογική και σταθερότητα σε θυελλώδεις καιρούς» και έδωσε έμφαση στην έννοια της «πατρίδας».

«Εάν το αποτέλεσμα παραμείνει έτσι, είναι πολύ, πολύ καλό για εμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βαν ντερ Μπέλεν στην αντίδραση του αυστριακού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ORF το βράδυ της Κυριακής. Ήταν επίσης σαφές ότι οι εκλογές αυτές «δυστυχώς επισκιάστηκαν από διάφορες κρίσεις», οι οποίες προκάλεσαν μια κάποια δυσαρέσκεια για την πολιτική, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στο ψηφοδέλτιο υπήρχαν άλλοι έξι υποψήφιοι, εκ των οποίων ο δεξιός Βάλτερ Ρόζενκραντζ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό περίπου 18%. Όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι συγκέντρωναν ποσοστό κάτω του 10% μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Τα τελευταία εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, 9 Οκτωβρίου. Ο κύριος όγκος των σχεδόν ενός εκατομμυρίου επιστολικών ψηφοδελτίων που στάλθηκαν δεν θα καταμετρηθεί πριν από τη Δευτέρα.

Προηγουμένως, οι Αυστριακοί δημοσκόποι είχαν εκφράσει την ανασφάλειά τους για την πρόβλεψη του αποτελέσματος των φετινών εκλογών λόγω των πολλών υποψηφίων και του μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων.

Εκτός από τον εν ενεργεία Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, δεν υπήρχαν αποτελέσματα από προηγούμενες εκλογές που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως μέτρο σύγκρισης για τους υποψηφίους.

Το διεθνές ενδιαφέρον για τις φετινές φαινομενικά ξεκάθαρες προεδρικές εκλογές δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό, όπως αναφέρει το ORF. Μόνο περίπου δέκα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν διαπιστευτεί στο κέντρο ενημέρωσης στο Palais Niederösterreich.

Ενώ στις τελευταίες προεδρικές εκλογές πριν από έξι χρόνια, ο επαναληπτικός γύρος μεταξύ του δεξιού Νόρμπερτ Χόφερ και του ανεξάρτητου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ήταν αμφίροπος και θα μπορούσε να μετατοπίσει τη δυναμική της ευρωπαϊκής εξουσίας προς τα δεξιά, τα διεθνή και τα εθνικά μέσα ενημέρωσης υποθέτουν αυτή τη φορά μια σαφή νίκη του νυν εκάστοτε προέδρου – το αργότερο στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών.

Για παράδειγμα, η ολλανδική πρωινή εφημερίδα NRC έγραψε λίγο πριν από τις εκλογές ότι όλοι οι υποψήφιοι εκτός από τον Βαν ντερ Μπέλεν δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη, χαρακτηρίζοντάς τους «φιγούρες ανέκδοτο».

Πηγή: euractiv.gr