Οικονόμου για Πράγα: Ο Ερντογάν επιδίωξε να δημιουργήσει εντυπώσεις, νόμιζε ότι θα έκανε μονόλογο


Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στον Ερντογάν, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «Αντί να προκαλεί εντάσεις πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο» και πρόσθεσε πως «όπως τόνισε ο πρωθυπουργός αυτό που έγινε μπροστά στους ηγέτες ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν ποιος προκαλεί, ποιος υψώνει τους τόνους, και ποιος υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα και δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου».


«Δεν το αντιλαμβανόμαστε ως θερμό επεισόδιο. Ο Ερντογάν επιδίωξε να δημιουργήσει εντυπώσεις, ίσως να περίμενε να εξελιχθεί σε μονόλογο ενώπιον των ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ψυχραιμία ήταν απόλυτα ξεκάθαρος. Τον κάλεσε να σταματήσει την αμφισβήτηση των νησιών και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου».

Για το αν θα ζητήσει κυρώσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ελληνική διπλωματία ενεργεί αποδομώντας κάθε στιγμή το ανυπόστατο των ισχυρισμών της Τουρκίας. Η ευρύτητα των απόψεων της Ελλάδας δεν αμφισβητείται. Στο ζήτημα των κυρώσεων ήδη η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τα εξοπλιστικά από τις ΗΠΑ και είναι σαφές από τα μηνύματα που παίρνει ότι αν τολμήσει να κάνει κάτι παραπάνω θα βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις».

Για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε: «Αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει καταθέσει για πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η αγορά δεν λειτουργεί σωστά. Είναι θετικό που η Επιτροπή έχει υιοθετήσει την ελληνική πρόταση. Το θέμα του πλαφόν θα μπει και στην άτυπη Σύνοδο καθώς η ελληνική πρόταση έχει αποκτήσει νέα δυναμική. Λεπτομέρειες θα δοθούν στο νέο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Η απόφαση πρέπει να παρθεί μέχρι την επόμενη σύνοδο Κορυφής».

Διευκρινίσεις για το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στους ανεμβολίαστους άνω των 60 έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε «Το πρόστιμο δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά είχε σκοπό να τους παρακινήσει να εμβολιαστούν γιατί κινδύνευαν περισσότερο.

Τόνισε ότι εξετάζεται, δεν έχει ληφθεί απόφαση, να διαγραφεί για όσους σήμερα είναι εμβολιασμένοι και τους είχε επιβληθεί όταν ήταν ανεμβολίαστοι.

Πηγή: ertnews.gr