Οι Φινλανδοί δεν επιθυμούν άμεσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας


Μια έρευνα που ανατέθηκε από την ταμπλόιντ εφημερίδα Ilta-Sanomat και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (24 Οκτωβρίου) δείχνει ότι μόλις το 15% των Φινλανδών θα ήθελε να δει άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας.

Πίσω από τα αποτελέσματα της έρευνας κρύβονται φόβοι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μεταφερθεί στις χώρες της Βαλτικής και στη Φινλανδία. Περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των ερωτηθέντων ομολόγησαν ότι ανησυχούν για πιθανή ρωσική επίθεση και στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Και το ένα τέταρτο (25%) φοβόταν ότι σε κάποιο στάδιο η κλιμάκωση θα μπορούσε να φτάσει στη Φινλανδία.

Η έρευνα απέδειξε επίσης λανθασμένη την αντίληψη του κοινού ότι το λαϊκιστικό και εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών θα ξεχώριζε με μια φιλορωσική ατζέντα.

Κάπως απροσδόκητα, σε σύγκριση με άλλα κόμματα, τα αντιρωσικά αισθήματα και η ετοιμότητα για δράσεις κατά της Ρωσίας στην παρούσα κατάσταση ήταν τα ισχυρότερα στο Κόμμα των Φινλανδών. Από τους υποστηρικτές του κόμματος, το 25% θα ενέκρινε άμεσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας. Πιο επικριτικοί απέναντι σε μια τέτοια εμπλοκή ήταν οι ψηφοφόροι των Πρασίνων και της Αριστερής Συμμαχίας.

Τόσο το φύλο όσο και το μορφωτικό επίπεδο έπαιξαν ρόλο στο αποτέλεσμα της έρευνας. Οι γυναίκες ανησυχούσαν σημαντικά περισσότερο από τους άνδρες ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί στις χώρες της Βαλτικής και τη Φινλανδία. Και οι έχοντες χαμηλότερη εκπαίδευση αποδείχθηκαν περισσότερο ανήσυχοι σε σύγκριση με τους έχοντες υψηλότερα πτυχία.

Πηγή: euractiv.gr