Ο Κροάτης πρόεδρος απέφυγε την Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, αλλά και την Νάνσι Πελόζι


Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς έμεινε μακριά από μια διεθνή σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στην Ουκρανία στο Ζάγκρεμπ τη Δευτέρα και αρνήθηκε μια συνάντηση με την επισκέπτρια πρόεδρο του αμερικανικού Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι, λέγοντας ότι η ατζέντα του ήταν ήδη πολύ φορτωμένη.

Ο Μιλάνοβιτς εξήγησε την απουσία του λέγοντας ότι επρόκειτο για «κοινοβουλευτική και όχι προεδρική πρωτοβουλία».

Αντ’ αυτού, ο αδέσποτος πρώην σοσιαλδημοκράτης, γνωστός για τα ανυπόκριτα σχόλιά του, πήγε σε μια προσχεδιασμένη επίσκεψη σε μια παραθαλάσσια πόλη της Αδριατικής και δήλωσε ότι «σε δύο εβδομάδες, η Πελόζι δεν θα είναι αυτό που είναι τώρα, επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι θα σημειώσουν μια πειστική νίκη». Οι εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι προγραμματισμένες για τις 8 Νοεμβρίου.

Στη σύνοδο κορυφής στο Ζάγκρεμπ, τη λεγόμενη Πλατφόρμα της Κριμαίας, συμμετείχαν πολιτικοί άνδρες από περίπου 40 χώρες, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Η Πλατφόρμα της Κριμαίας είναι ένα νέο διεθνές σχήμα διαβούλευσης και συντονισμού που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ουκρανίας.

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να παράγει μια δήλωση υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά λίγα συγκεκριμένα επιτεύγματα.

«Βλέπω πολύ κυνισμό και ανεντιμότητα απέναντι στον ουκρανικό λαό και τον πόλεμο και δεν θέλω να συμβάλω σε αυτό», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς.

«Στο τέλος, οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι, επειδή διεξάγουν έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων για την Ουκρανία και ο ουκρανικός λαός πληρώνει τρομερό τίμημα γι’ αυτό. Δεν ξέρω γιατί κανείς δεν τολμά να το πει αυτό ανοιχτά, αλλά αυτή είναι η αλήθεια».

Πηγή: euractiv.gr