Παρέμβαση Σολτς στο Γερμανο-ουκρανικό Οικονομικό Φόρουμ για τη στήριξη του «μελλοντικού μέλους της ΕΕ»


Η βοήθεια προς την Ουκρανία για την ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο θα πρέπει να θεωρηθεί ως επένδυση σε ένα μελλοντικό μέλος της ΕΕ, τόνισε τη Δευτέρα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια του γερμανο-ουκρανικού οικονομικού φόρουμ στο Βερολίνο μαζί με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ.

«Όταν ανοικοδομούμε την Ουκρανία, το κάνουμε αυτό έχοντας κατά νου τον στόχο της Ουκρανίας ως μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Σολτς κατά την εναρκτήρια ομιλία του, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος του Πούτιν έφερε τις χώρες μας πιο κοντά».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση των ηγετών της ΕΕ να χορηγήσουν στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως «μήνυμα προς τους ιδιώτες επενδυτές» ότι η επένδυση στην Ουκρανία σημαίνει επένδυση σε μια χώρα που θα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Δικαίου και της κοινής αγοράς της ΕΕ.

Ενώ το φετινό Οικονομικό Φόρουμ είναι η πέμπτη επανάληψη του τακτικού συνεδρίου, είναι το πρώτο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα και είχε ως στόχο να επεξεργαστεί ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο Σμιχάλ εκτίμησε τον όγκο των επενδύσεων που απαιτούνται για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας σε 400 δισ. δολάρια ΗΠΑ (περίπου 405 δισ. ευρώ) και τη ζημία που προκλήθηκε από τον πόλεμο σε 750 δισ. δολάρια ΗΠΑ (περίπου 760 δισ. ευρώ).

Πρόσθεσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για γρήγορες επενδύσεις στη χώρα, οι οποίες, όπως είπε, χρειάζονται ήδη τώρα.

Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε πριν από τη διάσκεψη εμπειρογνωμόνων για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο την Τρίτη, στην οποία θα συμμετάσχει επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: euractiv.gr