Παραίτηση του Ρουμάνου υπ. Άμυνας λόγω διαμάχης με τον Πρόεδρο Γιοχάνις


Ο Βασίλε Ντίνκου παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος είναι, σύμφωνα με το ρουμανικό Σύνταγμα, ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων.

Στο κείμενο της παραίτησης, που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, ο Ντίνκου αιτιολογεί την κίνησή του με «την αδυναμία συνεργασίας με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, τον ανώτατο διοικητή του στρατού». Ο ίδιος δήλωσε ότι αποσύρθηκε για να μην επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και για να μην εμποδίσει μια σειρά από έργα απολύτως απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του Υπουργείου Άμυνας και του στρατού.

Ωστόσο, σε μεταγενέστερη συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Agerpres, ο Ντίνκου δήλωσε ότι ο Γιοχάνις δεν του έκανε καμία μομφή και ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν του ζήτησε την παραίτησή του.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου ο Γιοχάνις δήλωσε ότι ορισμένοι Ρουμάνοι αξιωματούχοι ίσως πρέπει να διαβάζουν συχνότερα τις ανασκοπήσεις του Τύπου για να γνωρίζουν την επίσημη θέση της Ρουμανίας και της ΕΕ σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος έκανε αυτή την παρατήρηση όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με μια πρόσφατη δήλωση του Ντίνκου, ο οποίος δήλωσε ότι η μόνη ευκαιρία της Ουκρανίας για ειρήνη είναι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Δεν ήταν το μόνο αμφιλεγόμενο σχόλιο του πρώην υπουργού Άμυνας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά δημιούργησε περισσότερες εκκλήσεις για την παραίτησή του. Αν και δεν ζήτησαν δημοσίως την παραίτησή του, τόσο ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα όσο και ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), μέλος του οποίου είναι ο Ντίνκου, επέκριναν τη δήλωση του πρώην υπουργού.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Άμυνας και στρατηγός του στρατού, θα αναλάβει προσωρινά το υπουργείο Άμυνας μέχρι τον ορισμό νέου υπουργού.

Πηγή: euractiv.gr