Ρίσι Σουνάκ: Ο πέμπτος πρωθυπουργός μετά το Brexit βάζει σε προτεραιότητα το κόμμα


Τα εσωτερικά προβλήματα και ένα πικρά διχασμένο κόμμα θα κυριαρχήσουν στο in-tray του Ρίσι Σουνάκ, όταν θα αναλάβει καθήκοντα ως ο πέμπτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σε έξι χρόνια την Τρίτη.

Ο Σουνάκ, ο οποίος γίνεται ο πρώτος Βρετανός Ασιάτης πρωθυπουργός, θα ορίσει την υπουργική του ομάδα την Τρίτη, αφού στέφθηκε ηγέτης χωρίς αντίπαλο από τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος.

Αφού ο Μπόρις Τζόνσον αποχώρησε το βράδυ της Κυριακής, παρά το γεγονός ότι ισχυρίστηκε ότι είχε συγκεντρώσει τους 100 βουλευτές που απαιτούνται για να συμμετάσχει στις εκλογές, η Πένι Μόρντουντ εγκατέλειψε την εκστρατεία της το πρωί της Δευτέρας, επιτρέποντας στον Σουνάκ να κερδίσει χωρίς ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος. Δεν είναι σαφές αν ο Τζόνσον είχε πράγματι επιτύχει το όριο των 100 βουλευτών, αλλά θα ήταν το φαβορί για να κερδίσει μια ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος.

Ωστόσο, γίνεται κατανοητό ότι μεγάλος αριθμός Συντηρητικών βουλευτών θα είχε αρνηθεί να υποστηρίξει μια άλλη κυβέρνηση με επικεφαλής τον Τζόνσον, ο οποίος εκδιώχθηκε μόλις πριν από τέσσερις μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, η νίκη του Σουνάκ εξόργισε πολλούς στα δεξιά του Συντηρητικού κόμματος, ιδίως τους υποστηρικτές του Τζόνσον, οι οποίοι θεωρούν ότι οι βουλευτές του κόμματος τους πρόδωσαν. Ο Σουνάκ ηττήθηκε από τη Λιζ Τρας στις εκλογές για την αντικατάσταση του Τζόνσον μόλις πριν από έξι εβδομάδες.

Το πρώτο καθήκον του νέου πρωθυπουργού είναι να αποκρούσει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές. Ο Σουνάκ έχει αποκλείσει τις εκλογές, τις οποίες οι Συντηρητικοί θα έχαναν πιθανότατα με μεγάλη διαφορά, αλλά θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μεγάλες κομματικές εσωτερικές διαμάχες.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές υποδέχθηκαν με επιφυλακτικότητα τον Σουνάκ, ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος του Τζόνσον και είναι πιθανό να επιβάλει σκληρές πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας τους επόμενους μήνες, το αντίθετο από τις μειώσεις φόρων και τις αυξήσεις δαπανών που υποσχέθηκε η Τρας.

Πηγή: euractiv.gr