Σε αδιέξοδο η Αυστρία για την στέγαση των προσφύγων


Ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ, ο οποίος συναντήθηκε αργά την Τετάρτη με τους εννέα κυβερνήτες των κρατιδίων της χώρας δεν κατάφερε να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης στέγασης των προσφύγων στη χώρα.

Η Αυστρία, η οποία φιλοξενεί σήμερα περίπου 70.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, παλεύει με την αύξηση των προσφύγων κατά 200% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, ενώ επτά από τα κρατίδια της Αυστρίας, εκτός από τη Βιέννη και το Μπούργκενλαντ, δεν τηρούν τις συμφωνημένες ποσοστώσεις στέγασης προσφύγων, ο Κάρνερ είχε προκαλέσει στο παρελθόν οργή αφού έστησε σκηνές σε ομοσπονδιακό έδαφος για να στεγάσει Ουκρανούς πρόσφυγες.

Για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης, ο Κάρνερ, μαζί με τους κυβερνήτες των εννέα κρατιδίων της χώρας, συναντήθηκαν σε σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου το βράδυ της Τετάρτης, αν και η συνάντηση δεν οδήγησε σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως δήλωσαν στο APA οι συμμετέχοντες.

Αν και η προσφυγική οργάνωση του ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι απηύθυνε έκκληση στους αυστριακούς δήμους να δημιουργήσουν θέσεις για πρόσφυγες, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν μόνο στην ιδέα να αποζημιώνονται τα νοικοκυριά για τη στέγαση των προσφύγων, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε στο APA ότι είναι ευγνώμων για την ύπαρξη ομόφωνης πολιτικής βούλησης να αποτραπεί η βραχυπρόθεσμη έλλειψη στέγης και να αμφισβητηθεί «η τρέχουσα υπονόμευση του συστήματος ασύλου» σε επίπεδο ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή, η Βιέννη φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες και στεγάζει το 186% της ποσόστωσής της για τους πρόσφυγες. Πρόσφατα, η πόλη άνοιξε άλλες 350 θέσεις στο «Hotel de France».

Ενώ η προσφυγική κρίση αντιμετωπίζεται προς το παρόν με βραχυπρόθεσμες λύσεις, περισσότεροι ζητούν την υιοθέτηση μιας πιο συστημικής προσέγγισης.
«Χρειαζόμαστε επίσης μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λύση για το ζήτημα του ασύλου», εξήγησε ο Πέτερ Κάιζερ, ο πολιτειακός ηγέτης της Καρινθίας, ο οποίος ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPÖ.

(Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de)

Πηγή: euractiv.gr