Συνεχίζεται το αδιέξοδο στην Βόρεια Ιρλανδία με αιχμές από τη Μεγάλη Βρετανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης


Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) θα πρέπει να «πνιγεί», όπως στα ελληνικά θα μεταφερόταν «να τσακιστεί», να συμφωνήσει στον σχηματισμό μιας νέας αποκεντρωμένης κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία ώστε να αποφύγει νέες εκλογές «που θα σπαταλούσαν χρόνο και χρήμα», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο από τον Μάρτιο, όταν το DUP, το οποίο υποστηρίζει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποχώρησε από την κυβέρνηση διαμοιρασμού της εξουσίας στο Μπέλφαστ.

Έκτοτε αρνήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση με το Σιν Φέιν, το οποίο κέρδισε τις εκλογές για το κοινοβούλιο του Μαΐου, μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες του σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Σύμφωνα με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που εκπροσωπούν την εθνική και την ενωτική κοινότητα πρέπει να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της 44ήμερης διακυβέρνησης της Τρας, οι συνομιλίες για μια νέα κυβέρνηση άνοιξαν εκ νέου στο Μπέλφαστ. Μιλώντας στη Βρετανο-ιρλανδική Κοινοβουλευτική Συνέλευση τη Δευτέρα (24 Οκτωβρίου), ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Στηβ Μπέικερ δήλωσε ότι ήταν «καθήκον» όλων των κομμάτων να σχηματίσουν γρήγορα εκτελεστικό όργανο.

«Θα θέλαμε το DUP να το αποδεχτεί αυτό και να μεταρρυθμίσει την Εκτελεστική Εξουσία για να αποφύγει τις εκλογές. Είμαστε πολύ σαφείς ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προκηρύξουμε εκλογές και θα τις προκηρύξουμε για να γίνουν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Μπέικερ.

Προβλήματα με το πρωτόκολλο

Το πρωτόκολλο, το οποίο αποτέλεσε βασικό μέρος της συμφωνίας για το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, εισήγαγε τελωνειακούς ελέγχους στα εμπορεύματα που ταξιδεύουν από τη Βρετανία προς το νησί της Ιρλανδίας, αποκλείοντας ουσιαστικά τη Βόρεια Ιρλανδία από την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το DUP απαίτησε την κατάργησή του, ενώ οι βρετανικές κυβερνήσεις του Μπόρις Τζόνσον, της Λιζ Τρας και τώρα του Ρίσι Σουνάκ έχουν υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους του με τις Βρυξέλλες.

Ένα νομοσχέδιο που κατέθεσε η Τρας, τότε υπουργός Εξωτερικών, τον Ιούλιο, το οποίο θα επέτρεπε στη βρετανική κυβέρνηση να παρακάμψει μονομερώς το πρωτόκολλο, συνεχίζει το πέρασμά του από το Κοινοβούλιο στη Βουλή των Λόρδων αυτή την εβδομάδα.

«Αυτή η κυβέρνηση και μάλιστα ο επόμενος πρωθυπουργός θα διατηρήσει την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το πρωτόκολλο. Θα πρέπει να υπολογίζουν (το DUP) ότι θα διαπραγματευτούμε με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα, αναγνωρίζοντας τα συμφέροντα όλων, προσπαθώντας να πετύχουμε μια συμφωνία που να λειτουργεί για όλους μας», δήλωσε ο Μπέικερ.

«Αν το DUP το αποδεχτεί αυτό και βρει μέσα του τη δύναμη να πνίξει τη θέση που έχει πάρει, απλά να μπει στην εκτελεστική εξουσία και να το κάνει αυτή την εβδομάδα, μπορούμε να αποφύγουμε εκλογές που θα σπαταλούσαν χρόνο και χρήματα που θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα αλλού», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος προς μια νέα κυβέρνηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Κρις Χίτον-Χάρις δήλωσε ότι θα υποχρεωθεί νομικά να προκηρύξει νέες εκλογές, οι οποίες πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 15 Δεκεμβρίου.

Δεν είναι σαφές αν ο Χίτον-Χάρις και ο Μπέικερ θα παραμείνουν στις θέσεις τους όταν ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του την Τρίτη, διορίσει τη νέα υπουργική του ομάδα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια επανάληψη των εκλογών για το κοινοβούλιο θα έφερνε σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με τον Μάιο, όταν το Σιν Φέιν, το οποίο υποστηρίζει μια ενωμένη Ιρλανδία, βρέθηκε στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, ακολουθούμενο από το DUP.

Πηγή: euractiv.gr