Την κατάρτιση των Ουκρανών στρατιωτών στην ΕΕ στηρίζει η Σλοβακία


Η Σλοβακία υποστηρίζει την κεντρική πρόταση για κοινή εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό μία διοίκηση, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Rastislav Káčer.

Ο Káčer ανακοίνωσε τη θέση της Σλοβακίας μετά τη συνάντηση του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Josep Borell και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας εξήγησε ότι η εκπαίδευση και η περαιτέρω συστηματική υποστήριξη των Ουκρανών στρατιωτών που αντιμετωπίζουν τη ρωσική επιθετικότητα αποτελεί πλέον μέρος της συζήτησης σε επίπεδο ΕΕ. Είπε επίσης ότι μια πιθανή απόφαση για το θέμα αυτό μπορεί να ληφθεί ήδη από την επόμενη Δευτέρα (17. Οκτωβρίου) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Είπε επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ συζητούν τώρα πώς θα προχωρήσουν με αποκεντρωμένη ή κεντρική επιχείρηση στο παιχνίδι.

«Είμαστε στην ομάδα των χωρών που υποστηρίζουν μια πιο συγκεντρωτική επιχείρηση υπό μία διοίκηση. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, σκεφτόμαστε πώς να βοηθήσουμε με τους εκπαιδευτές μας, την εμπειρία μας – ίσως και φυσικά με τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις μας στη Σλοβακία, οι οποίες έχουν καλή φήμη και έχουν αποδειχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», δήλωσε ο Káčer.

Πηγή: euractiv.gr