Το ακροδεξιό AfD της Γερμανίας ελπίζει να κερδίσει την προσφυγή για την χρηματοδότησή του


Το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD της Γερμανίας ελπίζει να πείσει το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ότι, όπως και άλλα πολιτικά κόμματα, θα πρέπει να επωφεληθεί από δημόσιες επιχορηγήσεις για το ίδρυμα που συνδέεται με το κόμμα, με την πρώτη ακρόαση ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου να πραγματοποιείται την Τρίτη.

Το κόμμα ζητά έως και 70 εκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των περίπου 660 εκατομμυρίων ευρώ που είναι διαθέσιμα σε δημόσια χρηματοδότηση για το Ίδρυμα Desiderius Erasmus (DES) ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας στην Καρλσρούη. Ο νομικός τους εκπρόσωπος Ulrich Vosgerau υποστηρίζει ότι το AfD τίθεται παράνομα σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστικών κομμάτων και των κρατικά χρηματοδοτούμενων ιδρυμάτων τους.

Η κίνηση αυτή επικρίθηκε έντονα από το φιλελεύθερο κόμμα του συνασπισμού FDP, ζητώντας να αποτραπούν με νόμο οι επιχορηγήσεις προς το DES.

«Κανένα χρήμα από ομοσπονδιακά κονδύλια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την προώθηση της σφυρηλάτησης δεξιών στελεχών», δήλωσε στο RND ο κοινοβουλευτικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP στην Bundestag, Stephan Thomae.

Ούτε η χορήγηση δημόσιων κονδυλίων ούτε η παρακράτησή τους έχει ρυθμιστεί μέχρι στιγμής με νόμο. Από το 1967 μόνο η Bundestag αποφασίζει για τις κρατικές επιχορηγήσεις σε ιδρύματα που συνδέονται με κόμματα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον προϋπολογισμό.

Από τα έξι ιδρύματα που συνδέονται με κόμματα, το DES είναι το μόνο που δεν επιχορηγείται από το κράτος. Σύμφωνα με τον νόμο για τον προϋπολογισμό του 2022, μόνο εκείνα που υποστηρίζουν τη διατήρηση της φιλελεύθερης-δημοκρατικής βασικής τάξης πρέπει να λαμβάνουν χρηματοδότηση. Ωστόσο, το ίδρυμα και το κόμμα του έχουν αρνηθεί την οικονομική στήριξη λόγω των διασυνδέσεών τους με ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες στο παρελθόν.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι αυτό της (μη) μεροληψίας. Η αντιπρόεδρος του δικαστηρίου Doris König υπενθύμισε το γεγονός ότι -όπως κρίθηκε σε μια θεμελιώδη απόφαση το 1986- η κρατική χρηματοδότηση είναι επιτρεπτή «εφόσον τα ιδρύματα είναι νομικά και πραγματικά ανεξάρτητα ιδρύματα από τα κόμματα, τα οποία αναλαμβάνουν το έργο τους ανεξάρτητα, αυτόνομα και με ευρύ όραμα».

Τα ιδρύματα καλούνται έτσι να διατηρούν προσεκτικά τους δεσμούς με τα κόμματα που ανήκουν σε αυτά, ενώ ταυτόχρονα ενεργούν ανεξάρτητα από τα πρώτα.

Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η πρώην βουλευτής του CDU και νυν πρόεδρος του DES, Erika Steinbach, προέβη σε μια συγκλονιστική δήλωση υποστηρίζοντας ότι το ίδρυμα δεν είναι «πολιτικός ευνούχος» και ότι «στα περισσότερα θέματα [το DES] ευθυγραμμίζεται με το AfD». Το σχόλιο προκάλεσε αντιδράσεις από την τράπεζα του δικαστή, με ένα μέλος να καταδικάζει: «Νομίζω ότι το όλο θέμα είναι κοντά στη χρηματοδότηση του κόμματος».

Η τελική απόφαση αναμένεται το νωρίτερο μέσα στο επόμενο έτος.

Πηγή: euractiv.gr