Τσέχικες μυστικές υπηρεσίες: Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τη Δύση και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα


Η Ρωσία είναι ένα καθαρά εγκληματικό κράτος που απειλεί την Τσεχία, δήλωσε τη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου) ο αρχηγός της τσεχικής στρατιωτικής αστυνομίας Otakar Foltýn κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τη ρωσική επιρροή στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τσεχικό κράτος έχει υποτιμήσει τη ρωσική απειλή στο παρελθόν και σήμερα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση ασφαλείας της σύγχρονης ιστορίας του.

«Το ρωσικό δόγμα είναι αυτό της μόνιμης σύγκρουσης», δήλωσε ο Foltýn, ενώ συνέκρινε τη Ρωσική Ομοσπονδία με το ναζιστικό Τρίτο Ράιχ. Είπε ότι διοικείται από καθαρά εγκληματικές δομές και έχει καθαρά εγκληματική διάσταση.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας, Michal Koudelka, επιβεβαιώνει ότι η ρωσική απειλή δεν πρέπει να υποτιμάται. «Η Ρωσία μας έχει στιγματίσει ως εχθρό της. Και η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τον εχθρό της, δηλαδή εμάς, το ΝΑΤΟ και τη δυτική κοινότητα», δήλωσε ο Koudelka. «Και για να το κάνει αυτό θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, όλες τις δυνατότητες που έχει», τόνισε. Πρόσθεσε ότι η παραπληροφόρηση είναι ένα από τα πολύ ισχυρά μέσα που χρησιμοποιεί η Ρωσία.

Ο Koudelka είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να τρομάξει τους πολίτες των δυτικών δημοκρατιών σε τρεις τομείς. Ο πρώτος είναι ο ισχυρισμός ότι χωρίς τη Ρωσία δεν θα υπάρχει αρκετή ενέργεια για το χειμώνα και επομένως είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία. Ο δεύτερος είναι ο ισχυρισμός ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις είναι τελικά πιο επιζήμιες για τους Ευρωπαίους και επομένως δεν έχουν νόημα. Ο τρίτος είναι ότι οι δυτικές χώρες δίνουν προτεραιότητα στη βοήθεια προς την Ουκρανία και τους πρόσφυγες από αυτή την εμπόλεμη χώρα, αντί να βοηθήσουν τον δικό τους λαό.

«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους όσον αφορά τις δραστηριότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να προσπαθεί να διαταράξει την ενιαία δράση των κρατών μελών κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας. Ένα από τα εργαλεία, είπε, θα μπορούσε να είναι η καθιέρωση διμερούς συνεργασίας, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή, για παράδειγμα, προμηθειών πρώτων υλών σε μειωμένες τιμές.

Πηγή: euractiv.gr