Ψίθυροι για πρόωρες εκλογές στο Κόσοβο, όσο εντείνονται οι συνομιλίες με τη Σερβία


Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, κάλεσε τους φορείς της αντιπολίτευσης να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, ενώ αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να προκύψουν πρόωρες εκλογές.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες κυκλοφορούν φήμες ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια σημαντική συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου πριν από το τέλος του έτους. Θέματα όπως η ένταξη στην ΕΕ, η απελευθέρωση της βίζας και η αναγνώριση βρίσκονται στο τραπέζι για το Κοσσυφοπέδιο, ενώ η Σερβία, μια ελπιδοφόρα χώρα της ΕΕ, επιθυμεί να σταματήσει η πίεση για ευθυγράμμιση με τις ρωσικές κυρώσεις λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΗΠΑ στο διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας.

«Το θέμα ήταν η τελική συμφωνία με τη Σερβία για την αμοιβαία αναγνώριση, συζητήσαμε τη διαδικασία, τη συμφωνία, τις προκλήσεις, ήταν μια ουσιαστική συνάντηση», δήλωσε ο Χαραντινάι.

«Για να είναι πλήρως εγγυημένη αυτή η διαδικασία, η τελική συμφωνία με τη Σερβία πρέπει να υπογραφεί σε αμερικανικό επίπεδο».

Η συμφωνία αυτή είναι το λεγόμενο γαλλογερμανικό σχέδιο, το οποίο διαβάζεται από τους εκ νέου διορισμένους απεσταλμένους στην περιοχή από το Παρίσι και το Βερολίνο. Στα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε ότι το σχέδιο προβλέπει ότι το Βελιγράδι θα αποδεχθεί, χωρίς να αναγνωρίσει επίσημα, την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα κάποια οικονομικά οφέλη και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

Ωστόσο, αναλυτές και ορισμένοι βουλευτές του ΜΚΣ άρχισαν να μιλούν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ως τρόπο αντιμετώπισης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Ο δημοσιογράφος του Κοσσυφοπεδίου Τζεμάιλ Ρέτζα δήλωσε ότι ο Κούρτι δεν θέλει να αποδεχθεί τη γαλλογερμανική πρόταση.

Σε συνέντευξή του στο Euronews Albania, είπε ότι ο Κούρτι θα μπορούσε να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

«Μία από τις επιλογές είναι να παραιτηθεί ο Κούρτι, καθώς η πρόταση δεν είναι η σωστή. Προκηρύσσοντας νέες εκλογές, μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο, επανεκλεγόμενος με περισσότερες ψήφους», δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Οι πιέσεις αυξάνονται επίσης προς τον Κούρτι να αναβάλει τον κανόνα για τις πινακίδες κυκλοφορίας, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου. Οι νέοι κανόνες, που έχουν ήδη αναβληθεί λόγω πιέσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, σημαίνουν ότι κάθε αυτοκίνητο στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έχει πινακίδες που έχουν εκδοθεί από το Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 50.000 που ανήκουν σε Σέρβους στο βορρά, οι οποίοι αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της χώρας.

(Alice Taylor | Exit.al)

Πηγή: euractiv.gr