Προτάσεις για θέματα για το Δημοτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της ενίσχυσης δημοτών και επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της πανδημίας

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου, θεωρούμε ότι ο Δήμος Χίου, το ΝΠΔΔ η ΔΗΚΕΧ, οι επιχειρήσεις του, απαιτείται να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση των δημοτών ενόψει των εκτάκτων καταστάσεων που ζούμε λόγω της αναστολής ή υπολειτουργίας επιχειρήσεων εξαιτίας του κορονοϊού και καραντίνας .
Προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας από τις 5 Απριλίου 2020 στον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου για να τεθεί θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο , που είχε συνεδριάσει στις 8/4/2020.
Επειδή το θέμα έρχεται προς συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο που πρόκειται να γίνει στις 8/5/2020, σας κοινοποιούμε τις προτάσεις που καταθέσαμε:
  • Εξασφάλιση των θέσεων και αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του δήμου, του ΝΠΔΔ της ΔΗΚΕΧ, των δημοτικών επιχειρήσεων που υπολειτουργούν ή έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
  • Να στηριχτεί το «Βοήθεια στο σπίτι», ώστε να μπορεί να καλύψει τις διευρυμένες ανάγκες των δημοτών όπως διαμορφώνονται σήμερα
  • Απαλλαγή της καταβολής των μηνιαίων μισθωμάτων των κυλικείων των σχολείων, του Ιωνικού Κολυμβητηρίου, του κλειστού γυμναστηρίου κλπ., για το επόμενο εξάμηνο
  • Απαλλαγή της καταβολής μισθωμάτων για δημοτικούς χώρους, των επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία, για το επόμενο εξάμηνο.
  • Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών μικρών επιχειρήσεων στις οποίες έχει παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος
  • Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί για όσες επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν ή να περιορίσουν τη λειτουργία τους
  • Να παγώσουν οι όποιες οφειλές προς τον Δήμο, πολιτών ,μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλπ, για το επόμενο εξάμηνο, να μην γίνει καμιά διακοπή νερού.
  • Να υπάρξει γραμμή στήριξης του Δήμου, μέσω της Δ/νσης Πρόνοιας, για όποιον συμπολίτη έχει ανάγκη
  • Ο Δήμος Χίου θα πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση την ενοικίαση ξενοδοχείων για να λειτουργήσουν ως χώροι καραντίνας όπως έπραξε και στη Θράκη, για τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις ευάλωτες ομάδες.
  • Ο Δήμος Χίου θα πρέπει να απαιτήσει επίσης , υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες την αποσυμφόρηση σε πρώτη φάση της ΒΙΑΛ , που μπορεί να αποτελέσει μια υγειονομική βόμβα, και να ακολουθήσει ο απεγκλωβισμός των προσφύγων , αντί να επικροτεί απόψεις περί «αποσυμφόρησης του 8%».
Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)