Ψαρά. Ένας μικρός τόπος, με σπουδαίους ανθρώπους και μεγάλα κατορθώματα.

Το 1821, τα Ψαρά δόθηκαν στην Επανάσταση ψυχή τε και σώματι. Οι κοσμογυρισμένοι ναυτικοί του ήρθαν πολύ νωρίς σε επαφή με τους Έλληνες της διασποράς, ζυμώθηκαν με τη Φιλική Εταιρεία και γρήγορα ενστερνίστηκαν τις ιδέες και τα ιδανικά της. Ρίχτηκαν από τους πρώτους στον Αγώνα και έγιναν ο «φόβος και ο τρόμος των θαλασσών» για τις οθωμανικές δυνάμεις.
Στο νησί αυτό γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Κανάρης, η εμβληματική μορφή του Αγώνα που, μαζί με τους συντρόφους του, κατάφερε καίρια πλήγματα στον στόλο των Οθωμανών.
Στις 22 Ιουνίου 1824, στο ύψωμα της Μαύρης Ράχης γράφτηκαν κάποιες από τις ηρωικότερες σελίδες της Επανάστασης.
Ψαριανοί πολεμιστές, κλεισμένοι στο φρούριο του νησιού όπου βρισκόταν και η πυριτιδαποθήκη, έδωσαν μια μάχη μέχρις εσχάτων απέναντι στις δυνάμεις των Οθωμανών εισβολέων. Και σε μια κίνηση ανυπέρβλητου ηρωισμού, ο Αντώνιος Βρατσάνος έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη, παρασύροντας τους πάντες στο θάνατο.
Η θηριωδία που ακολούθησε ξεπερνά κάθε φαντασία. Τα μικρά Ψαρά έζησαν το δικό τους ολοκαύτωμα, καθώς οι Οθωμανοί επιδόθηκαν σε ένα ανηλεές έργο καταστροφής.
Το ασυμβίβαστο πάθος για ελευθερία και ανεξαρτησία και η αυτοθυσία, όμως, μετατρέπουν το σκοτάδι του θανάτου σε ολόφωτη δόξα, όπως αναφέρει στο επίγραμμά του ο Διονύσιος Σολωμός: «Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη/Περπατώντας η δόξα μονάχη/Μελετά τα λαμπρά παλικάρια/Και στην κόμη στεφάνι φορεί/Γεναμένο από λίγα χορτάρια/Που είχαν μείνει στην έρημη γη».
Σήμερα, η αγάπη για τη θάλασσα αλλά και τα μοναδικής ποιότητας τοπικά προϊόντα συνεχίζουν να ορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του νησιού. Ταυτόχρονα, τα Ψαρά μετατρέπονται βαθμηδόν σε έναν αρκετά δημοφιλή τουριστικό προορισμό για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν ένα γαλήνιο τόπο με ιδιαίτερη ομορφιά.
Το ιστορικό νησί δεν θα μπορούσε παρά να δώσει ένα ισχυρό «παρών» και στη μεγάλη εθνική μας επέτειο. Για τα 200 χρόνια ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών έχει υποβάλει προτάσεις που αναδεικνύουν το παρελθόν και την παράδοση του τόπου αλλά την ίδια στιγμή απευθύνουν ένα κάλεσμα, κυρίως προς τη νέα γενιά, να χρησιμοποιήσει αυτό το παρελθόν ως πηγή έμπνευσης για το αύριο, ως εφαλτήριο για αναστοχασμό και δράση.
Πηγή: #Greece2021🇬🇷

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)