Σκληρές αλήθειες ειπώθηκαν στο Ομήρειο από τον εξαιρετικό καθηγητή κ. Μάζη

Σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου της Χίου,  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ομιλία του καθηγητή Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μάζη, που βρέθηκε στο νησί μας έπειτα από πρόσκληση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα.

Ο κ. Μάζης ανέλυσε κάθε πτυχή του μεταναστευτικού ζητήματος που αφορά την Ελλάδα, μακριά από υπερβολές και συναισθηματισμούς, υπογραμμίζοντας παράλληλα και τον εθνικό παράγοντα του συγκεκριμένου ζητήματος που μέχρι σήμερα αγνοούταν από τις κυβερνήσεις.

Σημειώνουμε κάποια καθοριστικά σημεία της ομιλίας:

«Πρόσφυγας στην πρώτη ασφαλή χώρα»

«Ο πρόσφυγας είναι αυτός που στην πατρίδα του κινδυνεύει και πηγαίνει στην πρώτη ασφαλή χώρα. Από εκεί και πέρα, για να πάει σε μια άλλη χώρα θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τις αρχές για να πάρει άδεια και να μπει νόμιμα. Εάν δεν το κάνει, δεν είναι παράτυπος, όπως θέλουν να λένε, αλλά παράνομος μετανάστης –και είναι λάθος να αναφέρονται κάποιοι σε ‘παράτυπους’ μετανάστες».

«Εγκληματίας πολέμου ο Ερντογάν»

«Να μιλήσουμε για τον κ. Ερντογάν που απειλεί να ‘γεμίσει’ την Ευρώπη με μετανάστες. Αυτό και μόνο, δηλώνει συνενοχή και συνέργεια. Συνεπώς, το γνωρίζει και συνεργάζεται με τα κυκλώματα αυτά. Πού είναι η διεθνής ποινική δικαιοσύνη; Ενώ η Ευρώπη του δίνει συνεχώς χρήματα γιατί δεν φτιάχνει δομές στην Τουρκία όπου, οι πρόσφυγες θα ταυτοποιούνται και να εκδίδονται ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους το δικαιούνται και θα φεύγουν χωρίς να τους πετάνε στην θάλασσα;» 

«Θα πρέπει να σταματούν οι ροές στο Τουρκικό έδαφος»

“Θα πρέπει όμως να σταματούν τις ροές εκεί που τους πηγαίνουν οι Τούρκοι δουλέμποροι, να τους αναλάβει η Frontex και το ΝΑΤΟ. Τα σκάφη του ΝΑΤΟ τι κάνουν εκεί; Γιατί δεν παρεμβαίνουν; Μπορούν όμως να το φορτώνουν και να τους πηγαίνουν πίσω. Επιπλέον πρέπει να απαιτηθεί από την Κομισιόν, να δώσει χρήματα στον Ερντογάν αλλά με την προϋπόθεση να φτιάξει δομές για τους πρόσφυγες τις οποίες θα στελεχώσει με υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε.”.

Μ.Κ.Ο. και Γερμανία

«Κι από την άλλη, ποιος είναι ο ρόλος των ΜΚΟ που παίρνουν τεράστιες χρηματοδοτήσεις; Οι ΜΚΟ με τόσα λεφτά που έχουν πάρει θα έπρεπε να έχουν αγοράσει από ένα δυάρι επιπλωμένο  διαμέρισμα σε κάθε πρόσφυγα (!) Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της αθλιότητας;
Επιπλέον, πώς ξεκίνησε αυτή η υπόθεση με το μεταναστευτικό; Ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων ήθελε ένα εκατομμύριο φτηνά εργατικά χέρια, αλλά όχι οποιουσδήποτε. Τώρα, δεν θέλει άλλους. Τους θέλει λαθραία για να είναι με χαμηλό κόστος, αν τους κάνουν να μένουν, αν όχι να επιστρέφουν στη χώρα εισαγωγής!».

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

Αφήστε μια απάντηση