ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ λέμε ΝΑΙ!!! γράφει η Τασσώ Γαΐλα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ.

Μάτα Μαΐλλη.

 

ΚΑΡΑΒΙΑ  Αρμενίζουν….

 

Μια βαθειά βουτιά στους αιώνες και στα κύματα του  Αρχιπελάγους του Αιγαίου για να κάνουμε μία στάση σε ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί  και στους αρχαίους ειδωλολατρικούς χρόνους….

Παιδιά ,πολλά παιδάκια με καραβάκια στα χέρια τρέχουν χαρούμενα από σπίτι σε σπίτι ,σταματούν στις πόρτες και ψέλνουν με τις παιδικές φωνούλες τους… τα κάλαντα.

Ναι, τα κάλαντα. Γιατί  από τότε υπήρχαν …τα κάλαντα και σήμερα  είναι η μεγάλη γιορτή που την λένε Ηλιούγεννα και το βράδυ θα γεννηθεί ο Θεός Διόνυσος…

Αυτή , λοιπόν, η γιορτή τα Ηλιούγεννα των εθνικών ήρθε μετά από αιώνες να αντικαταστήσει η εορτή των Χριστουγέννων, η εορτή της γεννήσεως ενός άλλου τώρα Θεού του Ιησού Χριστού. Ο Ελληνισμός από την ειδωλολατρεία έχει πλέον περάσει στην Ορθόδοξη πίστη. Οι Θεοί ..άλλαξαν όχι όμως τα έθιμα. Τα κάλαντα και τα καραβάκια στα χέρια των παιδιών…

Νησιά με ναυτικούς από την αρχαία εποχή, καράβια θα είχαν για τις προσευχές, τις χαρές και γενικά σαν σύμβολα πίστης…

Καράβια από ξύλα που μάζευαν από τα δάση ή τις ακτές έφτιαχναν οι Εθνικοί και οι Πρωτοχριστιανοί για να στολίζουν τα σπίτια τους στα Ηλιούγεννα-ημέρα γέννησης του Θεού του Ήλιου και της Ζωής του Διόνυσου και κατόπιν για τον Ιησού Χριστό.

Το έθιμο του στολισμού του καραβιού ατόνισε ιδίως μετά την Τουρκοκρατία που οι Βαυαροί έφεραν στην Ελλάδα το έθιμο του στολισμού δέντρων, ατόνισε αλλά δεν χάθηκε.

Πρόταση μας ; Εφέτος επιλέγουμε ΚΑΡΑΒΙΑ .Για τον στολισμό του σπιτιού μας ή για πρωτότυπα δώρα. Πολύ πρωτότυπα, οικονομικά, κομψά και στα πλαίσια της συνέχειας  και συντήρησης των παραδόσεων μας.

Μία ‘δική’ μας κυρία,  κυρία της Χίου, καλλιτέχνης πολύ γνωστή η κυρία Μάτα Μαΐλλη σας περιμένει στο εργαστήριο της στην οδό Κυζίκου 24 στην Νίκαια να κάνετε τις επιλογές σας από την μεγάλη γκάμα σχεδίων που διαθέτει και να αποκτήσετε οικονομικά δώρα ή διακοσμητικά  καράβια για το σπίτι σας.

Το τηλέφωνο της για περισσότερες πληροφορίες : 6976664272.

Μην ξεχνάτε : στηρίζουμε τους συμπατριώτες μας σε όλους του τομείς τέχνης . Η καλλιτέχνης κ. Μάτα Μαΐλλη σας περιμένει.

ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ λέμε ΝΑΙ!!!.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

Αφήστε μια απάντηση