Τα Αρχαιολογικά Ευρήματα στον αύλειο χώρο του Κολλεγίου αποτελούν στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού!!!!!            

         Τα Αρχαιολογικά Ευρήματα στον αύλειο χώρο του Κολλεγίου

 αποτελούν στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού!!!!!

            Η ιστορία του τόπου, δε θάβεται,δεν καταχώνεται…!!!!

 

Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στην οποία συμμετείχε και η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου,δια του εκπροσώπου της,(θέμα 46ο,  Εγκριση της δημοπράτησης της Μελέτης  Διαμόρφωσης Περιβάλλοντα Χώρου Κολλεγίου  Χίου, προϋπολογισμού 73.831,56 ευρώ, χρηματοδοτησης από  ΚΑΠ  Επενδύσεις Π.Ε. Χίου 2020 ) αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Χίου.

Ο  χώρος πέριξ του Κολλεγίου Χίου αποτελεί σημαντικό  σημείο ιστορίας και πολιτισμού, από αιώνες!

Και εδώ υπάρχουν δύο δρόμοι….

Ο  ένας  δρόμος, γκρεμίζω τον  ιερό ναό του Αγίου Ιωσήφ και σκεπάζω τον αύλειο χώρο,με τα ιστορικά αρχαιολογικά ευρήματα,που έφερε στο φως,η αρχαιολογική σκαπάνη!!

Και ο  άλλος δρόμος  στηρίζω την επιστημονική έρευνα που συμβάλλει στη διατήρηση, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Πριν από χρόνια  η μερική  καταστροφή της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Ιωσήφ ,που έγινε από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, υπό τη διοίκηση του ΠΑΣΟΚ, από την οδό Κωνσταντίνου Μονομάχου,( στον αύλειο χώρο του οποίου  υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα,γι αυτό πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα, αφού  ιστορικά έχει σχέση με την ύπαρξη της παροικίας των καθολικών του νησιού, από αιώνες, εξού και η ονομασία Φραγκομαχαλας και η λειτουργία του Κολλεγίου των Καλογραιών),δείχνει  την πολιτική φιλοσοφία των κυβερνώντων,όσον αφορά τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου.

Η  αρχαιολογική έρευνα της Κ  Εφορείας Αρχαιοτήτων,που υπάγοντο στη Μυτιλήνη, έφερε -πριν χρόνια -στην επιφάνεια δύο τμήματα αρχαίου ψηφιδωτού( φυλάσσονται στο υπόγειο  του κτηρίου  του Κολλεγίου  Χίου ) τα οποία βρίσκονται στο  στάδιο της συντήρησης  με σκοπό την ανάδειξη  τους , ώστε  να μπορούν  να τα γνωρίσουν , οι προσερχόμενοι  πολίτες -και όποιος άλλος επιθυμεί-  των δημοσίων υπηρεσιών,που στεγάζονται στο Κολλέγιο!

Επίσης στο  μεγάλο  χώρο  στάθμευσης του Ευοδου υπάρχουν  αρχαία οικοδομικά λείψανα, χωρίς να’χει γίνει μέχρι σήμερα καμία σωστική έρευνα.

Exif_JPEG_420

Στα δυτικά του χώρου στάθμευσης  (όπου επεκτείνεται μέχρι την οδό Ανθεστηρίων) έχει  βρεθεί ο μοναδικός ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ  τάφος, περίπου 50 μ2,που κοσμεί τον εξωτερικό αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Χίου.

Κατά την άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου,τα πρόσφατα ευρήματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου,(σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ) αποτελούν μία ακόμη ιστορική τεκμηρίωση,που έφεραν στην επιφάνεια οι εργάτες και οι αρχαιολόγοι του νησιού μας,δεν πρέπει να καταχωθουν ,να σκεπαστούν, πολύ περισσότερο να σταματήσουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές ,αλλά να συντηρηθούν και να αναδειχθούν, ώστε να είναι ορατά και επισκέψιμα από τους πολίτες,που πηγαίνουν σ ένα δημόσιο κτήριο!!!!

Καθημερινά αυτή την περίοδο,οι επισκέπτες των  δημοσίων υπηρεσιών του Κολλεγίου βλέπουν και απολαμβάνουν τα ιστορικά μνημεία,που έχουν φέρει  στο φώς οι ανασκαφικές εργασίες, που πραγματοποιούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Η  ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΒΑ ανοίγει το δρόμο στους μελετητές της Διαμόρφωσης του αύλειου χώρου του Κολλεγίου,να μελετήσουν τα δεδομένα,με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα. και έχοντας υπόψη ότι η Ιστορία και ο Πολιτισμός ενός τόπου,δεν καταχωνεται, γιατί αποτελεί την ιστορική μας κληρονομιά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι η ιστορία ενός τόπου  δεν εγκλωβίζεται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των κυβερνητικών πολιτικών…και των σκοπιμοτήτων τους.

Η Ιστορία παραμένει παρούσα!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου θεωρεί ότι η Περιφερειακή Αρχή, διά της αντιπεριφερειας Χίου, της Περιφερειακής Ενότητας πρέπει να εγγυηθεί την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας,που βρίσκεται σε εξέλιξη….,με στόχο να παραδοθεί στις επόμενες γενιές ένα ιστορικό κομμάτι (το  αρχαίο στρογγυλό καμίνι, του αγωγούς υδροδότησης, καθώς και τους αρχαίους τάφους που βρέθηκαν στις διαμορφωμένες στοές -καμάρες και το  τμήμα του αρχαίου τείχους, πού όριζε τα όρια της πόλης)του τόπου!!!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου θα συμβάλει στο μετρό των δυνάμεων της,προς αυτή την κατεύθυνση!!!!!

 

Γεώργιος Η Αμπαζης

Περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου

Χίος 26-7-20

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)