Θλίψη για την απώλεια του ομογενή γιατρού από τον Άγιο Γιώργη Συκούση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την τελευταία του πνοή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «St. Francis» άφησε ο ιδιαίτερα επιτυχημένος και αγαπητός ομογενής γιατρός, Δρ Εμμανουήλ Γ. Παππούς (Emmanuel George Pappous, MD), χάνοντας την μάχη με τον Covid-19, σε ηλικία 71 ετών.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη, εκτός από την οικογένειά του, και στον κοινωνικό και επαγγελματικό του περίγυρο, καθώς θεωρείτο ένας γιατρός που βρισκόταν πολύ κοντά στους ασθενείς, προτάσσοντας την ανθρώπινη πλευρά στην άσκηση τού πολύ απαιτητικού λειτουργήματός του.

«Ο σύζυγός μου ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, ο οποίος αντιμετώπιζε τους ασθενείς του σαν να ήταν η οικογένειά του», ανέφερε στον «Ε.Κ.» η σύζυγός του, Κατερίνα Φέγγου-Παππού.

Σύμφωνα με την κ. Φέγγου, ο Δρ Παππούς διαγνώστηκε με τον ιό Covid-19 πριν από περίπου ένα μήνα, όταν ανέβασε υψηλό πυρετό, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί απαραίτητο να κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο. Τα αναπνευστικά προβλήματα που παρουσίασε τον οδήγησαν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), χωρίς όμως να μπει στον αναπνευστήρα.

«Οταν ανέβασε πυρετό και παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα, μπήκε στο Νοσοκομείο ‘Saint Francis’. Η κατάστασή του ήταν επιβαρυμένη και του έκαναν εισαγωγή στην Εντατική, χωρίς όμως να μπει στον αναπνευστήρα.  Είχε θέληση να ζήσει. Πιστεύαμε ακράδαντα ότι στο τέλος θα τα κατάφερνε», πρόσθεσε η κ. Φέγγου, αναφερόμενη στην μακρά περίοδο νοσηλείας του γιατρού, η οποία δεν είχε αίσιο τέλος.

Πάντως, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις ασθενών με Covid-19 που κατέληξαν, η πορεία της υγείας του Δρα Μανώλη Παππού παρουσίασε διακυμάνσεις και μια απότομη επιδείνωση, η οποία έκανε την κατάσταση μη αναστρέψιμη, αιφνιδιάζοντας όχι μόνο τους συγγενείς, αλλά ακόμη και τους ίδιους τους γιατρούς.

«Υπήρχε μια περίοδος που η κατάσταση της υγείας του συνεχώς βελτιωνόταν.  Μάλιστα, ο θεράπων ιατρός είπε πως, εάν συνέχιζε σε αυτούς τους ρυθμούς για λίγες ημέρες ακόμα, όχι μόνο θα ξεπερνούσε τον κίνδυνο, αλλά θα ήταν ικανός τον Σεπτέμβριο να τρέξει και σε… μαραθώνιο. Ομως από ένα σημείο και μετά ξεκίνησε η κάτω βόλτα. Κάθε μέρα ήταν και χειρότερα, μέχρι που τον χάσαμε», ανέφερε η σύζυγός του.

Ο εκλιπών, εκτός από την σύζυγό του, άφησε πίσω και τρία παιδιά, τον Γιώργο, τον Δημήτρη και την Αργυρώ, όπως επίσης και τα αδέρφια του, Μαρία (σύζυγος Δρα Ντιν Πάππα) και Δρα Κωνσταντίνο Παππού (σύζυγος Ζωής). Παράλληλα, εν ζωή βρίσκονται τα πεθερικά του, Δημήτριος και Λόλα Φέγγου, ενώ αδελφός της συζύγου του είναι ο αξιοσέβαστος δικαστής Νικόλαος Φέγγος (Nicholas J. Feggos).

Αυτοδημιούργητος μετανάστης από την Χίο

Ο Δρ Εμμανουήλ Παππούς είδε το πρώτο φως της ζωής την 21η Αυγούστου του 1948, στο χωριό του Αγίου Γεωργίου Συκούση, στην Χίο. Στις ΗΠΑ βρέθηκε στην ηλικία των 7 ετών, όταν οι γονείς του, Γιώργος και Αργυρώ, αποφάσισαν να περάσουν τον Ατλαντικό προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες και προοπτικές διαβίωσης.

Ετσι, η οικογένεια Παππού εγκαταστάθηκε στην Αστόρια. Ο Γιώργος είχε άλλα δυο μικρότερα αδέρφια, την Μαρία και τον Κωνσταντίνο, ο οποίος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Παρά το γεγονός ότι η μετάβαση σε μια ξένη χώρα, αλλά και μια μεγάλη πόλη που ουδεμία σχέση είχε με το νησί που είχε γνωρίσει, ο Μανώλης Παππούς ή Μάικ, όπως τον φώναζαν, προσαρμόστηκε, σημειώνοντας υψηλές επιδόσεις στο σχολείο και τον αθλητισμό. Μάλιστα, αποτέλεσε πρότυπο για τα μικρότερα αδέρφια, αλλά και τα ξαδέρφια του, με τους γονείς τους να υπερτονίζουν το ρητό «belike Mike».

Στην φοίτησή του στο NYU πήρε πτυχίο Βιολογίας, έκανε μεταπτυχιακό στην Βιοχημεία και τελικά επέστρεψε για λίγο στην Ελλάδα, όπου αποφοίτησε από την Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκε ως ιδιώτης γιατρός στην περιοχή του Ουαϊτστόουν, όπου και ανέπτυξε σχέσεις ζωής με τους ασθενείς και τους ανθρώπους που τον εμπιστεύονταν. Το 2002 εντάχθηκε στο Νοσοκομείο «Calvary», απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2008.

Η οικογένειά του τον περιγράφει ως έναν στοργικό σύζυγο και δοτικό πατέρα, που ήταν πάντα παρών γι’ αυτούς και κοντά τους σε όλες τις περιστάσεις. Παράλληλα, ήταν ιδιαίτερα ενεργός στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, με παρουσία στον Αγιο Δημήτριο Αστόριας, τον Αγιο Νικόλαο στο Φλάσινγκ, αλλά και την ενορία Αναστάσεως του Κυρίου στο Μπρούκβιλ.

«Η απώλειά του είναι δυσβάστακτη. Ομως οι αξίες του και το πνεύμα του θα ζουν για πάντα», καταλήγει η οικογένεια.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα τελεστεί την προσεχή Δευτέρα 11 Μαϊου στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, σε στενό οικογενειακό κύκλο, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του Covid-19, τα οποία παραμένουν εν ισχύ.

Πηγή: ekirikas.com

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)