Τι κρύβει η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδος.

Γρἀφει ο Ηλίας Φύλλας

Ο κ. Κοτζιάς φεύγοντας από το Υπουργείο Εξωτερικών, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής πέταξε την «βόμβα», της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδος στα 12 μίλια.

Αρχικά βέβαια μίλησε για επέκτασή της στο Ιόνιο, από τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα αργότερα ήλθε στην επιφάνεια και η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και για την Κρήτη. Όλα αυτά στα 12 μίλια.

Η Τουρκία. όπως είναι γνωστό και ήταν αναμενόμενο, αντέδρασε υπενθυμίζοντας το casus belli, την αιτία πολέμου δηλαδή, η οποία ισχύει με απόφαση της Τουρκικής Βουλής από το 1995
Με βάση το διεθνές Δίκαιο της θάλασσας , καλά έκανε, πλην όμως , μη επεκτείνοντας την αιγιαλίτιδα ζώνη και στο Αιγαίο, δημιουργείται ένα ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο , το οποίο θέλουν, επιζητούν και απειλούν συνεχώς οι Τούρκοι, όπως έγινε με τον Τσαβούσογλου, που κάλεσε αμέσως τον πρέσβη μας στην Άγκυρα και του επέδωσε νόταμ διαμαρτυρίας, υπενθυμίζοντάς του παράλληλα το casus belli.

Όπως έχει αποκαλύψει ο έγκριτος δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου υπάρχουν απόρρητα τηλεγραφήματα και ηχογραφημένες συνομιλίες την βραδιἀ των Ιμίων , να μην επεκταθούν ποτέ τα χωρικά ύδατα της χώρας μας, στα 12 μίλια στο Αιγαίο.

Αυτή τη δέσμευση, την ανέλαβαν -για να μην ξεχνιόμαστε- ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Πάγκαλος.

Και την δέσμευση αυτή δεν την ανέλαβαν απέναντι στους Τούρκους και στην τότε πρωθυπουργό τους, Τανσού Τσιλέρ, αλλά απέναντι στους Αμερικανούς, γι’ αυτό και την άλλη μέρα στην Ελληνική Βουλή ο «οσφυοκάμπτης» Σημίτης, τους “ευχαρίστησε πολύ”- τους Αμερικάνους εννοώ-

Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, ενοχλεί κυρίως τους Αμερικανούς, διότι η χώρα μας καθίσταται πλέον το αφεντικό στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία είναι κρίσιμο εμπορικό και γεωπολιτικό σταυροδρόμι.

Αν λοιπόν επεκταθούν τα χωρικά μας ύδατα, θα επεκτείνουν λογικά και οι Τούρκοι τα δικά τους, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα διεθνή ύδατα, πράγμα που ενδιαφέρει απολύτως τους Αμερικανούς, γιατί τους ενδιαφέρει να κινούνται ελεύθερα τα πολεμικά πλοία και τα πολεμικά αεροπλάνα τους στην περιοχή.

Παρατηρούμε ότι σε όλα αυτά, δεν αναφέρεται καθόλου η ΑΟΖ και η νέα συμφωνία που έχει συνάψει ο κ. Κοτζιάς με την Αλβανία, για το Ιόνιο.

Ο Δ. Δρούτσας ως υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την «μόδα της ΑΟΖ» και επέμενε στην έννοια της υφαλοκρηπίδας.

Όπως αναφέρει και ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης «αληθινά εθνική πολιτική χωρίς συμμάχους, είναι αυτό που προσπάθησαν να κάνουν υπό αντίξοες πολιτικές συνθήκες, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης: η κυκλωτική επέκταση της ΑΟΖ, όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας ,πρώτα με συμφωνία με την Αλβανία το 2009 και έπειτα με συμφωνίες με την Λιβύη-που τώρα επικρατεί το απόλυτο χάος- και την Αίγυπτο, ώστε να έχει επήρεια το Καστελόριζο στην ένωση των ΑΟΖ, Ελλάδας – Κύπρου»

Η τακτική της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, από το Ιόνιο έως την Κρήτη και από την Κρήτη στο Αιγαίο, μπορεί να είναι εθνική πολιτική, είναι όμως και συμμαχική πολιτική.

Όπως το Σκοπιανό είναι κατ’ ουσίαν “περιφερειακό πρόβλημα” έτσι και τα 12 μίλια στο Αιγαίο, είναι στρατηγικό θέμα Βαλκανίων -Μέσης Ανατολής και λιγότερο Ελληνοτουρκικό πρόβλημα, άσχετο αν “σκούζουν” οι Τούρκοι , περί casus belli.

H ουσία λοιπόν είναι μία: Επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα μας ζώνη για να ανατραπεί η εθνοκτόνος πολιτική του Σημίτη-Πάγκαλου, ή για λόγους συμβιβασμού με τους Τούρκους; Θα είμαστε ευτυχείς, αν συμβαίνει το πρώτο!!

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

Αφήστε μια απάντηση