Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτείνει ο Πρωθυπουργός για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Βιογραφικό

Στο όνομα της προέδρου του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου κατέληξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και προέρχεται από δικαστική οικογένεια. Ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος διατέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου – Γιώργου Κοσκοτά και για κάποιο διάστημα μάλιστα προήδρευσε.

Έχει υπηρετήσει στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «πράσινο». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.

Ως Σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκε ως διατηρητέα, κ.λπ.

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του Περιβάλλοντος. Έχει διατελέσει γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Εισήλθε στο ΣτΕ ως Εισηγητής το Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε Αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)