Το 2019 υπήρξε για τη Στέλλα Πετρίδου ένα ιδιαίτερα σημαντικό έτος όσον αφορά τη λογοτεχνική της καριέρα

Το 2019 υπήρξε για τη Στέλλα Πετρίδου ένα ιδιαίτερα σημαντικό έτος όσον αφορά τη λογοτεχνική της καριέρα και όχι άδικα. Κι αυτό γιατί, εκτός από την ιδιότητά της ως ποιήτρια, εισέβαλε στον λογοτεχνικό χώρο και με την ιδιότητα της συγγραφέως κυκλοφορώντας το Σεπτέμβριο του 2019 το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Η αγάπη μπορεί» από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Πριν από αυτό, όμως, τον Ιούλιο του 2019, είχε επίσης κυκλοφορήσει την ποιητική της συλλογή «Ανυπόταχτες Σκέψεις, 151 χαϊκού» από τις εκδόσεις “Άλφα πι”.

Πρόσφατα και τα δύο βιβλία της, διαφορετικής κατηγορίας το καθένα απ’ αυτά, βραβεύτηκαν με το βραβείο «Βιβλίο της Χρονιάς 2019» στα 10α Λογοτεχνικά Βραβεία του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος. Τα βραβεία όμως δε σταμάτησαν εδώ, αφού πριν λίγες μέρες και τα δύο βιβλία της βραβεύθηκαν ξανά από το λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος». Συγκεκριμένα, το βιβλίο της «Η αγάπη μπορεί» απέσπασε το Α’ Βραβείο βιβλίου, στην κατηγορία μυθιστόρημα, για το έτος 2019, ενώ οι «Ανυπόταχτες σκέψεις» απέσπασαν το Β’ Βραβείο βιβλίου, στην κατηγορία συλλογή χαϊκού, για το έτος 2019.

Λίγα λόγια για τα βιβλία της Στέλλας

Ανυπόταχτες Σκέψεις

I.S.B.N. 978-960-632-046-0 (Σελ.36)

Εκδόσεις Άλφα πι, Χίος, Ιούλιος 2019

Τα χαϊκού είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική ποιητική φόρμα και σημαίνει «αστείος στίχος». Είναι η συντομότερη μορφή ποιήματος παγκοσμίως, καθώς αποτελείται συνολικά από 17 συλλαβές χωρισμένες σε τρεις στίχους (5, 7 και 5 αντίστοιχα). Η θεματολογία τους είναι ποικιλόμορφη και η διάρκειά τους κρατάει όσο μια αναπνοή.

Οι «Ανυπόταχτες σκέψεις» περιέχουν 151 χαϊκού, στα οποία εκτός από διάσπαρτα στοιχεία της φύσης περιγράφονται και στιγμιαίες εμπειρίες της ποιήτριας, εικόνες αισθήσεων, καθώς και συναισθήματά, που επιχειρεί να μεταφέρει και να εδραιώσει στις συνειδήσεις των αναγνωστών της.

 

Η αγάπη μπορεί

I.S.B.N. 978-618-5424-31-2 (Σελ.408)

Εκδόσεις Ελκυστής, Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2019

Το μυθιστόρημα φιλοξενεί το τραγούδι Εφτά ζωές

Η Κατερίνα είναι μια νέα κι ερωτευμένη κοπέλα, που, όμως, λόγω του αυταρχικού της πατέρα, αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της. Η απόπειρά της αποτυγχάνει κι έτσι καταλήγει να αναρρώνει στο θάλαμο ενός νοσοκομείου. Εκεί συναντά τη Ζωή, την ηρωίδα αυτής της ιστορίας, που αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο του εμψυχωτή και συμβουλάτορά της. Αναβιώνοντας στιγμές από το παρελθόν της, η Κατερίνα μαθαίνει για το Μάνο, τον ένα και μοναδικό έρωτα της Ζωής, καθώς και για το Θωμά, το μικρό της μαθητή, που έμελλε να σημαδέψει για πάντα το παρόν της και να διαγράψει ελπιδοφόρα το μέλλον της.

Ένας συγκλονιστικός μονόλογος της ηρωίδας που στόχο έχει να αναδείξει τη δύναμη της αγάπης, εκείνης, που μπορεί όλα να τα υπομείνει, όλα να τα ανατρέψει και εν τέλει όλα να τα νικήσει.

 

Η Στέλλα Πετρίδου στην προσωπική της σελίδα αναφέρει:

«Θέλω να πω πως το 2019 για μένα υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό. Το πρώτο μου μυθιστόρημα, η ιστορία της Ζωής, βρήκε το σπίτι που έψαχνε για να μπορέσει, ήρεμα πια, να ανοίξει τις πύλες της καρδιάς και να ξεδιπλώσει ελεύθερα το είναι της. Η ιστορία της Ζωής είναι η ιστορία κάθε ανθρώπου, που οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο και προσδοκά γι’ αυτό, ακόμα κι αν οι κακουχίες τον χτυπούν ανελέητα κι αδιάκοπα.

Και φτάνουμε στις «Ανυπόταχτες σκέψεις», στις σκέψεις που δεν υποτάσσονται, γιατί έχουν από μόνες τους το θείο χάρισμα, να γεννιούνται, να ζουν και να πεθαίνουν ελεύθερες.

Ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου τον «Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος», αλλά και το λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος» για τη χαρά που μου έδωσαν και τίμησαν το έργο μου απονέμοντάς μου αυτά τα Βραβεία Βιβλίου και μάλιστα και για τα δυο μου βιβλία, διαφορετικής κατηγορίας το καθένα. Να ’μαστε όλοι καλά και να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη για δημιουργία.»

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)