Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου αποφάσισε να δοθεί η μάχη στο Αίπος με όλα τα μέσα

Στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων θα βρίσκεται το δημοτικό συμβούλιο Χίου με όλα τα μέσα που διαθέτει ο δήμος Χίου, για την απόκρουση του κυβερνητικού σχεδιασμού δημιουργίας της υπερδομής στο Αίπος ή σε κάθε άλλη περιοχή, αποφάσισε ομόφωνα το σώμα στην συνεδρίαση της Παρασκευής, 21 Φεβρουαρίου 2020.

Το δημοτικό συμβούλιο καλεί τους πολίτες της Χίου να κινητοποιηθούν ειρηνικά σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ από τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού ζητά την στήριξη των αποφάσεων και δράσεων.

Το δημοτικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον δήμαρχο Χίου να τεθεί σε κινητοποίηση ο μηχανισμός του δήμου Χίου για την υλοποίηση των αποφάσεών του.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης υπεραμύνθηκε της στάσης του, υποστηρίζοντας ότι δεν κινείται και δεν φέρεται με κομματικά κριτήρια, είπε συγκεκριμένα: «Δεν φοράμε κανένα κομματικό καπέλο. Άλλωστε, ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι συγκεκριμένος. Πολλοί στην κεντρική πολιτική σκηνή μακαρίζουν τους αυτοδιοικητικούς γιατί θεωρούν ότι είναι ανεξάρτητοι».  Συνεχίζοντας να αμύνεται αναφέρθηκε στην πρόταση που είχε καταθέσει του 2015 για το «18», λέγοντας «έβαλα τότε, στο τραπέζι μέσα από διαβούλευση το 18, εάν γινόταν εκείνη την περίοδο στο 18 μια δομή, σήμερα δεν ξέρω πώς θα ήταν τα πράγματα. Τότε δεν υπήρχε αντίδραση. Το μόνο που συζητιόταν τότε ήταν οι συνθήκες. Όταν πέσουν εκατομμύρια ακόμη και στη Σαχάρα φτιάχνεις παλάτια».

Προσπαθώντας να διαχωρίσει τη στάση της δημοτικής αρχής από τις επιλογές της κυβέρνησης, τόνισε πολλάκις ότι το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα που θα λυθεί από τον δήμο, αλλά είναι εθνικό.

Η σημερινή συζήτηση γίνεται για να δούμε τελικά, ενόψει της επιχειρούμενης, όπως εξελίσσεται κατασκευή της υπερδομής, πώς ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο θα στηρίξει τις αποφάσεις που έχει πάρει κατά της υπερδομής.

Ο κ. Κώστας Τριαντάφυλλος με την οποία ανακοίνωσε στο σώμα ότι ήδη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης έχει υπογράψει την απόφαση για τον διαγωνισμό που αφορά το έργο της περίφραξης του χώρου.

Ο κ. Τριαντάφυλλος εκφράζοντας μομφή προς τον αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Ξενάκη, ο οποίος το πρωί της ίδιας μέρας πρότεινε να γίνει δομή στο χώρο του Αίπους όπου φιλοξενείται η Κιβωτός του Αιγαίου, υποστήριξε ότι δεν γίνεται μέλος της δημοτικής αρχής και αντιδήμαρχος να εκφράζει άποψη διαφορετική από αυτήν της δημοτικής αρχής και όλου του δημοτικού συμβουλίου.

«Οι επόμενες μέρες δεν θα είναι για τσάμπα μάγκες θα είναι για ανθρώπους που το λέει η ψυχούλα τους. Για μας το Αίπος συμβόλιζε και συμβολίζει την ιστορία του νησιού και του τόπου δεν θα αμαυρωθεί με τερατώδεις φυλακές ψυχών. Τις επόμενες μέρες θα αναμετρηθούμε με το παρόν και το μέλλον του τόπου. Θα πρέπει να πούμε όχι, όχι στα λόγια αλλά με έργα και με πράξεις», είπε χαρακτηριστικά.

O επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Χίο κ. Μανώλης Βουρνούς, είπε: «Προφανώς ο δήμος πρέπει να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και προφανώς αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει με κάθε μέσο που θα μπορούσε ο δήμος συμβολικά με μέσα τα οποία διαθέτει συμπαράσταση στην πρωτογενή παραγωγή, εντείνοντας την φροντίδα για τους δασικούς πυρήνες, την βοήθεια στους κτηνοτρόφους κ.λπ.».

Ο επικεφαλής της Χίος Μπροστά κ. Γιάννης Καραβασίλης είπε:  «Να υπερασπίσουμε με όλα τα μέσα τις αποφάσεις μας. Η κυβέρνηση στο μόνο που εστιάζει είναι η κατασκευή της υπερδομής για να παρκάρει ανθρώπους. Αυτό διευκολύνει όλους τους άλλους εκτός από τους νησιώτες».  Ζήτησε από τον δήμο να υπερασπίσει στην πράξη τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. «Με όλες μας τις δυνάμεις, με φυσική παρουσία,  με μηχανικά μέσα να είμαστε κοντά στην περιοχή και με την ίδια ένταση να είμαστε διεκδικητικοί και για το Χαλκειός και να κάνουμε άμεσα τις νομικές ενέργειες για την αίτηση ακύρωσης της επίταξης, να καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσουμε τις όποιες ενέργειες της κυβέρνησης».

Μάρκος Σκούφαλος επικεφαλής της ΛΑΣ αναφέρθηκε στις αιτίες και τις πολιτικές που δημιουργούν την προσφυγιά,  τονίζοντας ότι εχθρός δεν είναι ούτε οι πρόσφυγες ούτε οι μετανάστες. Μετά αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που πρέπει να γίνουν με μπροστάρηδες τους αιρετούς. « Στην πράξη θα πρέπει με όλα τα μέσα, με όλες τις δράσεις, το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος να συνταχθεί με τις επιλογές του λαού και να είναι στις πρώτες γραμμές του αγώνα. Τη σύγκρουση δεν την επιλέξαμε εμείς. Αυτό που λένε οργή λαού φωνή Θεού να γίνει και στην πράξη από αύριο».

Μανώλης Στάθης επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών: Μίλησε για προσπάθεια του δημάρχου να ισορροπήσει ανάμεσα στον κομματικό ρόλο και στον ρόλο του ως πρώτο πολίτη του δήμου, καταφέρθηκε ενάντια στην επίταξη και στις απευθείας αναθέσεις στις οποίες προχωρά προσχηματικά η κυβέρνηση και ζήτησε ενότητα στον αγώνα και συμμετοχή από τους αιρετούς του δήμου και της περιφέρειας σε μια προσπάθεια να ενδυναμωθεί το μέτωπο αλλά και να προστατευτούν οι πολίτες από τις δυνάμεις καταστολής. «Να είναι μπροστά ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι,   θα είμαστε εμείς μπροστάρηδες να προστατέψουμε και τον πολίτη. Να διαθέσει ο δήμος όλα τα μέσα για να μπορέσει να στηρίξει τις κινητοποιήσεις».

Δημήτρης Αντωνόγλου επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας τόνισε ότι: «Ζωντανό παράδειγμα της εξαπάτησης αιρετού από την κυβέρνηση είναι ο πρώην δήμαρχος κ. Μανώλης Βουρνούς». Επίσης τόνισε ότι « η εκάστοτε κυβέρνηση είναι αφερέγγυα σε όλες τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και ζήτησε στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν οι αιρετοί να έχουν φυσική παρουσία και να παρέχουν νομική κάλυψη όπου χρειαστεί προτείνοντας και τη συμμετοχή των προσφύγων στις κινητοποιήσεις».

Παντελής Μπουγδάνος Αντιπεριφερειάρχης Χίου, τόνισε ότι «η κυβέρνηση περιορίζει κατ’ επιλογή το πρόβλημα στα νησιά για να μην έχει πολιτικό κόστος στην ενδοχώρα». Ο ίδιος δήλωσε παραστάτης και συμμετέχων στους αγώνες, καταλήγοντας «έχουμε ήδη προσφύγει νομικά κατά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, θα είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα, θα δώσουμε μαζί τη μάχη για να αποτρέψουμε κάτι του οποίου οι επιπτώσεις θα είναι χωρίς επιστροφή».

Την αναγκαιότητα να μείνει το μέτωπο ενωμένο και να μην υπάρξουν διασπαστικές κινήσεις τόνισε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης συγκεκριμένα είπε: «Η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου επιτάσσει τις περιοχές αυτές στα νησιά επικαλούμενη έκτακτη ανάγκη. Αναρωτιέμαι γιατί δεν κάνει και το ίδιο στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να αποσυμφορήσει αμέσως τα νησιά. Δεν το κάνει γιατί είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση. Καίμε τα πέντε νησιά για να διασφαλίσουμε την υπόλοιπη χώρα».

Κοινή συνισταμένη όλων όσων τοποθετήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο η απόφαση να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)