Το βιολογικό ελαιοτριβείο της οικογένειας Κοίλη είναι μια επιχείρηση τρίτης γενιάς και είναι το πρώτο πιστοποιημένο βιολογικό ελαιοτριβείο στο νομό Χίου

Το βιολογικό ελαιοτριβείο της οικογένειας Κοίλη είναι μια επιχείρηση τρίτης γενιάς. Λειτουργεί στον τομέα μεταποίησης ελαιοκάρπου από το 1977.

Το 2012 ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής η μονάδα εκσυγχρονίστηκε και είναι το πρώτο πιστοποιημένο βιολογικό ελαιοτριβείο στο νομό Χίου, από τον οργανισμό ΔΗΩ (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων).

Έτσι, καλύφθηκαν οι ανάγκες των βιολογικών καλλιεργητών, οι οποίοι ως εκείνη τη στιγμή αναγκάζονταν να πηγαίνουν εκτός Χίου για να πιστοποιήσουν το προϊόν τους, με αποτέλεσμα να βαλτώνει η βιολογική καλλιέργεια στη Χίο.

Το βιολογικό ελαιοτριβείο Κοίλη Ραφαήλ συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάδειξη του βιοδραστικού περιεχομένου του ελαιολάδου του Β. Αιγαίου, το οποίο υλοποιείται από το ΕΚΠΑ και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Νικόλαο Θωμαΐδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Κοίλη: «Ο σχεδιασμός και η αγάπη για την παραγωγή του τόπου προστάζει να συμμετέχουμε σε όλα τα προγράμματα που αφορούν την ανάδειξη και πιστοποίηση των προϊόντων ελιάς. Με την πρόσφατη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα του κ. Θωμαΐδη για την επιστημονική τεκμηρίωση του βιοδραστικού περιεχομένου του ελαιολάδου και όλων τα συστατικών που αναδεικνύουν την εξαιρετική ποιότητα ελαιολάδου και των ποικιλιών της ελιάς του νομού Χίου, αποκτήσαμε ένα ισχυρό εργαλείο marketing που βοηθά στη διεθνή αναγνωρισιμότητα του ελαιολάδου μας, διευκολύνοντας έτσι την πώληση και την προώθησή του. Το χιώτικο ελαιόλαδο είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Στο νομό μας υπάρχουν ακόμη παραγωγικά ελαιόδεντρα με ηλικία που ξεπερνά τα 1000 έτη.

Για παράδειγμα η υπεραιωνόβια ελιά Λιβεράνι, την οποία επισκέφτηκε πρόσφατα ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα κ. Πανάγος Κουφέλος. Ο κ. Κουφέλος δεσμεύτηκε να γίνει η συγκεκριμένη ελιά μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.» Η ελιά ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Ιταλού βοτανολόγου Paolo Liverani μετά την ενασχόλησή του μαζί της. Έχει ύψος περίπου 11,5 μέτρα και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από το δέντρο υπάρχει διάσπαρτο δομικό υλικό από την αρχαϊκή εποχή.

Όσον αφορά την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα ο κ. Κοίλης δήλωσε: «Η επίσκεψη του κ. Κουφέλου και οι ενέργειες του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνου, αναπτέρωσαν τις ελπίδες μας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Επίσης τα επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία τρέχουν πιστεύω πως θα προσελκύσουν νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και τη βιοκαλλιέργεια. Το όραμά μου είναι να επεκταθεί η βιοκαλλιέργεια που στο νομό της Χίου βαλτώνει και είμαι αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Στο νησί μας είναι περίπου 40 πιστοποιημένοι βιοκαλλιεργητές και ευελπιστώ σε μια ουσιαστική συνεργασία ώστε με τη βοήθειά μου να μπορεί να τυποποιηθεί το ελαιόλαδο της Χίου και να πάρει τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές.»

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)