ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΠΙΤΥΟΣ ΗΡΘΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ – του Νίκου Γεωργούλη

Απ’ την πρώτη επαφή σας είχα προειδοποιήσει: «Ήρθα στο Μάκελο για το Πιτυός κι όχι στο Πιτυός για το Μάκελο», αν θυμάστε σας είχα πει στο τραπέζι γνωριμίας που στήσαμε κάτω απ’ τα κλαδιά του γεροπλατάνου.
Κάποιοι τότε λέγατε από μέσα σας «τι μας λέει τώρα;» Σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά, θαρρώ πως έχετε απτά δείγματα γραφής εκείνου, του κάπως παράξενου, στόχου.
Αρχικά κάναμε το «Μάκελο» ξανά γαστρονομικό στέκι, προσηλωμένο στη χωριάτικη και κτηνοτροφική κουζίνα, με επιμονή στη χρήση πρώτων υλών απ’ τη μάντρα στο τραπέζι. Και γράφω «κάναμε», γιατί όντως το πετύχαμε μαζί. Αγκαλιάσατε και στηρίξατε το νέο ξεκίνημα σαν να ‘ταν και δικό σας στοίχημα. Είχατε μαζί μας την αγωνία να πάει καλά, και μεταφέρατε με περηφάνια τα νέα πως ο «Μάκελος» ζει ξανά μεγάλες στιγμές, όπως τότε που ‘κανε το Πιτυός ξακουστό. Για αυτό θερμά σας ευχαριστούμε.
Κι απ’ τα βατά, στα δύσκολα. Κάθε που πέρναγα απ’ την πλατεία του Πιτυούς με συχνή κατεύθυνση την Αμανή, λες κι αυτός ο τόπος μου έδινε ραντεβού. Ένοιωθα να κρύβει ανεξάντλητες δυνάμεις, γοητευτικές βιωματικές εμπειρίες, άγνωστες ιστορίες. Ήρθε η ώρα μ’ όλα τούτα να ανταμώσουμε.
Το κάναμε ξεσκονίζοντας κάθε πρόσφορη ιστορική πηγή για το Πιτυός. Περπατώντας τα σοκάκια του συντροφιά με ανθρώπους που τ α περιδιάβαιναν για πρώτη φορά. Η Γιορτή Κτηνοτροφίας το 2019 μας έδειξε ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα με οργάνωση και συνεργασία. Τα γυρίσματα απ’ το «Αλάτι της γης» ταξίδεψε το Πιτυός μας στις τηλεοπτικές οθόνες όλου του κόσμου.
Μα πιο πολύ αρχίζουμε να πιστεύουμε στο «Μεγάλο Πιτυός». Ένα τόπο με δυο, τρεις, τέσσερις, πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις. Έναν τόπο που θα χαίρεται την παραγωγή εισοδημάτων. Έναν τόπο που θα αυξάνει τις θέσεις εργασίας, αρχικά τις προερχόμενες από εργασιακά αίτια διανυκτερεύσεις και μελλοντικά το μόνιμο και ηλικιακά νεότερο πληθυσμό του.
Στο Πιτυός δεν σκάβει πια ο ένας το λάκκο του άλλου. Δεν μας ενοχλεί αν σήμερα δουλέψει περισσότερο ο διπλανός μας. Αύριο θα έρθει η σειρά μας, αν… Αν πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, να ανεβάσουμε τη μετοχή «Πιτυός».
Εδώ και λίγο καιρό στο Πιτυός επιχειρούμε το άλμα δημιουργίας. Δεν ψάχνουμε νύχια να ξυστούμε, επιστρατεύουμε τα δικά μας. Καταθέσαμε για έγκριση το καταστατικό της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Πιτυός Προορισμός» και από μέρα σε μέρα προσμένουμε την ένταξη του στο επίσημο Μητρώο ΚΟΙΝΣΕΠ του Υπουργείου Εργασίας για να σηκώσουμε μανίκια, να διαχειριστούμε εμείς οι ίδιοι τις δομές της αγροτικής, πολιτιστικής, φυσικής και ιστορικής μας κληρονομιάς. Τον πύργο μας, τους ανεμόμυλους, τα αλώνια, τις μουσειακές συλλογές, τα μονοπάτια μας, το ατελείωτο ιστορικό απόθεμα του Πιτυούς. Να κάνουμε το Πιτυός πρότυπο προορισμό στη Χίο.
Και σήμερα, 15 Οκτωβρίου 2020, έστω με την ψυχή στο στόμα, η υπό σύσταση ΚΟΙΝΣΕΠ «Πιτυός Προορισμός» υπέβαλε το πρώτο επιχειρησιακό της σχέδιο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου με αρχικό στόχο να φέρει δράσεις 68.000 ευρώ στο Πιτυός. Απέδειξε, πριν βγει … από το αυγό της, πως ήρθε να ταράξει τα νερά, να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που δεν θα κολλά στην έλλειψη πόρων, θα βρίσκει λύσεις χωρίς τις πλάτες άλλων.
Αυτό το Πιτυός της δημιουργίας, της συνεργασίας και της μεθοδικότητας ήρθα να υπηρετήσω. Και το ευχαριστώ θερμά που μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω το όνειρο μου πράξη.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)