Τριαντάφυλλο γλυκό του κουταλιού από την Πλουμίτσα Ζύμνη

Τριαντάφυλλο γλυκό του κουταλιού από 100φυλλα τριαντάφυλλα Χίου.

Η κυρία Πλουμίτσα Ζύμνη από Νέα Υόρκη ειδικά για εσάς έφτιαξε το παραδοσιακό γλυκό με πέταλα τριαντάφυλλων που της έστειλαν από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση. Σύντομα στα xiakanea.gr αφιέρωμα στα 100φυλλα τριαντάφυλλα Χίου.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΠΛΟΥΜΙΤΣΑΣ.

Υλικά

  • 100 gr. ροδοπέταλα από εκατόφυλλα μαγιάτικα τριαντάφυλλα
  • 500 gr. ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξινό

Εκτέλεση.

Αφαιρούμε τα ροδοπέταλα από τα τριαντάφυλλα. Ζυγίζουμε τα ροδοπέταλα και τα πλένουμε προσεκτικά ως εξής: τα τοποθετούμε σε βαθύ σκεύος με αρκετό νερό. Αφού τα ξεπλύνουμε, τα στραγγίζουμε.
Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και αφήνουμε το μίγμα να βράσει για 1 λεπτό (μετράμε 1 λεπτό από τη στιγμή που το νερό αρχίσει να κοχλάζει.Προσθέτουμε τα ροδοπέταλα και το ξινό. Αφήνουμε το μίγμα να βράσει ακόμη 6 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Κατόπιν τοποθετούμε το γλυκό σε καθαρό και αποστειρωμένο βαζάκι.

Σημείωση: Στη Χίο – όπως μας τόνισε η κυρία Πλουμίτσα-, συνηθίζουν να τρίβουν τα ροδοπέταλα με λεμόνι και ζάχαρη και να τα αφήνουν ένα βράδυ. Ψήνουν το γλυκό την επομένη.

Ploumitsa Zimnis, η Χιώτισσα που διαφημίζει με την μαγειρική της τη Χίο στην δεύτερη πατρίδα της τις ΗΠΑ. Την ευχαριστώ θερμά για το video. Η συνταγή της θα συμπεριληφθεί και στο προσεχές άρθρο του αφιερώματος στο Χιώτικο 100φυλλο τριαντάφυλλο. Την ευχαριστώ θερμά.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)