Τρομάζει την κυβέρνηση το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Το μείζον θέμα του προσφυγικού είναι αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση περισσότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα θέματα και δεν κρύβει την ανησυχία της, κυρίως για τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων ΜΚΟ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο «μικροσκόπιό» της και φαίνεται να «καθοδηγούν» τις αντιδράσεις που σημειώνονται στα νησιά.

Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η διαχείρηση του προσφυγικού και οι μεταναστευτικές ροές, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μόνες τους αλλά χρειάζεται ο συνδυασμός κινήσεων και μέτρων, ώστε να περιοριστούν. Η προσπάθεια που γίνεται για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες είναι να επαναπροωθηθούν πίσω στην Τουρκία.

«Από τον Αύγουστο έχουν τετραπλασιαστεί τα αιτήματα προς την τουρκική Ακτοφυλακή να ελέγξει ροές στην περιοχή ευθύνης της», τόνισε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος, προσθέτοντας πως και η ίδια η Τουρκία έχει αναγκαστεί να ανταποκριθεί θετικά στα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα.

Η αλλαγή τακτικής της κυβέρνησης και η αυστηροποίηση της στάσης της είναι εμφανής. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχτεί από εδώ και πέρα παρόμοια τακτική ειδικά, από εκείνες τις ΜΚΟ, όπως είπε, που δεν διαθέτουν τα κριτήρια για να λειτουργούν.

«Θα μπει επιτέλους τάξη στις δραστηριότητες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ώστε να ξεχωρίζουν αυτές, οι πολλές, που πράγματι επιτελούν το σκοπό τους, από εκείνες, τις λίγες, που φαίνεται να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του πρώην επικεφαλής του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδράς. «Πολλές φορές oι ΜΚΟ παίζουν και το παιχνίδι των διακινητών» δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Αlpha: «Όπου υπάρχει κρίση δημιουργούνται διάφορες οργανώσεις, πολλές φορές τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται αντικείμενο εμπορεύσιμο…», ανέφερε.

Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μητρώου ΜΚΟ γιατί πολλές από αυτές προσφέρουν σημαντικό έργο. Υπενθύμισε ότι από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης υπήρξε πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού, μέσω του οποίου επέστρεψαν στις πατρίδες τους 50 χιλιάδες άτομα σε 10 χρόνια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα κέντρα φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν στα νησιά, τα λεγόμενα προαναχωρησιακά κλειστού τύπου κέντρα, θα είναι έτοιμα τους επόμενους τέσσερις μήνες και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δεσμεύονται πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν κατασκευαστεί πέντε τέτοια κέντρα και ταυτόχρονα το βάρος θα πέσει στη φύλαξη των συνόρων.

Ακόμη, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η άμεση πρόσληψη 200 νέων λιμενοφυλάκων, ενώ το Λιμενικό σώμα πρόκειται να εξοπλιστεί με 15 νέα ταχύπλοα σκάφη.

Πηγή: Ευάγγελος Γιακουμής , CNN Greece

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)