Βόσπορος – γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ο Βόσπορος (Τούρκικα: İstanbul Boğazı) είναι ένα  τμήμα του μόνου περάσματος μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Μεσογείου και γι αυτό  είχε πάντα μεγάλη εμπορική και στρατηγική σημασία, είναι  ο στενότερος πορθμός του κόσμου που χρησιμοποιείται στη διεθνή ναυσιπλοΐα και  συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, που… η τελευταία με την σειρά της συνδέεται μέσω των Δαρδανελίων με το Αιγαίο Πέλαγος και από εκεί με τη Μεσόγειο.

Ο Βόσπορος αποτελεί μέρος του ηπειρωτικού ορίου μεταξύ της Ευρώπηςκαι της Ασίας και διαχωρίζει την ασιατική από την ευρωπαϊκή Τουρκία, ήταν δε κατοικημένος από Έλληνες από την αρχαιότητα.Εμείς σήμερα τον επισκεπτόμαστε μέσα από τρείς πίνακες ζωγραφικής της Θάλειας Φλωρά – Καραβία.

Θάλεια Φλωρά – Καραβία , ζωγράφος.

Η Θάλεια  Φλωρά γεννήθηκε στα Σιάτιστα το 1871 και ήταν κόρη ιερέα ο οποίος το 1874 μετακόμισε με την οικογένεια του στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί η Θάλεια σπούδασε στο περίφημο Ζάππειο Παρθεναγωγείο και κατόπιν μετέβη στην Γερμανία για σπουδές ζωγραφικής όπου και μαθήτευσε κοντά στον Γκύζη. Έζησε για 30 χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου άνοιξε σχολή ζωγραφικής και παντρεύτηκε τον ομογενή Νίκο Καραβία εκδότη της εφημερίδας των ομογενών μας ‘Εφημερίς’.

Ήταν ακόμη στο Μόναχο όταν ξέσπασαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι τους οποίους ΄κάλυψε’ ως ανταποκρίτρια για την εφημερίδα των ομογενών στην Αίγυπτο και συγχρόνως ζωγράφιζε σκηνές του πολέμου. Επίσης ζωγράφισε σκηνές  της Μικρασιατικής εκστρατείας καθώς και του Ελληνοιταλικού πολέμου 1940-1941. Από την συμμετοχή της στους Βαλκανικούς πολέμους της αποδίδουν τον τίτλο η ζωγράφος των Βαλκανικών πολέμων.

Εκτός από πολεμικές σκηνές έγινε διάσημη και για τα πορτρέτα προσωπικοτήτων που φιλοτέχνησε. Ανάμεσα τους κι ο ποιητής μας Κωνσταντίνος Καβάφης του οποίου το πορτρέτο φιλοτέχνησε στην Αλεξάνδρεια  η Θάλεια το 1926.

Οπαδός του ιμπρεσιονισμού αλλά και του εξπρεσιονισμού η Θ. Φ. Καραβία- είναι φυσικό λόγω της κατοίκησης της στην Κωνσταντινούπολη -, το ότι αποθανάτισε πολλά τοπία της Πόλης  με τον χρωστήρα της. Η ζωγράφος τιμήθηκε το 1945 με το αργυρό μετάλλειο της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Θάλεια Φλωρά- Καραβία απεβίωσε το 1960 στην Αθήνα. Εφέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο της.

Πογή: nationalgallery.

Τιμή λοιπόν,σήμερα στην ζωγράφο Θάλεια Φλωρά-Καραβία , εκπρόσωπο του Ελληνισμού της Κωνσταντινουπόλεως, τη ζωγράφο που εφέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο της. Επίκαιροι οι πίνακες της όσο ποτέ, ας τους κρατήσουμε στη μνήμη μας ως φόρο τιμής στην καλλιτέχνιδα και στον Ελληνισμό της Κωνσταντινουπόλεως που ανθούσε στις αρχές του 20ου αιώνα όταν η ζωγράφος αποθανάτισε με τον χρωστήρα της τον τόπο.

Και οι τρείς πίνακες είναι λάδι σε μουσαμά με έτος δημιουργίας το 1905.

  1. Βόσπορος, 2. Βόσπορος, 3. Κωνσταντινούπολη.

Πρόταση μου να κλείσουμε το αφιέρωμα στην σπουδαία ζωγράφο Θάλεια Φλωρά-Καραβία με το δημοφιλές τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη: Βόσπορος.

Βόσπορος

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Τα πνεύματα επιστρέφουνε τις νύχτες
φωτάκια από αλύτρωτες ψυχές
κι αν δεις εκεί ψηλά στις πολεμίστρες
θα δεις να σε κοιτάζουνε μορφές

Και τότε ένα παράπονο σε παίρνει
και στα καντούνια μέσα σε γυρνά
η Πόλη μια παλιά αγαπημένη
που συναντάς σε ξένη αγκαλιά/

Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο
αλλάζουνε εντός μου τα σύνορα του κόσμου…..

(Πηγή: Musixmatch).

 

Για τα xiakanea.gr

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)