Η μοναξιά είναι ένα από εκείνα τα πράγματα για τα οποία δεν αρέσει στους ανθρώπους να μιλούν.

Η μοναξιά ορίζεται γενικά ως η ασυμφωνία μεταξύ του προτιμώμενου και του πραγματικού επιπέδου κοινωνικής επαφής ενός ατόμου. Είναι μια υποκειμενική, ποιοτική αυτοαντίληψη, γράφει το Psychology Now.gr

Υπάρχει μία λανθασμένη εντύπωση ότι αν παραδεχτεί κάποιος πως νιώθει μόνος του θα είναι σαν να παραδέχεται ότι απέτυχες κοινωνικά. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η μοναξιά μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Όπως μπορεί και να πληγώσεις άθελά σου έναν φίλο που νιώθει μόνος του.

Εάν δεν κατάφερες να βοηθήσεις έναν μοναχικό φίλο και νιώθεις εκ των υστέρων αμήχανα για αυτό, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να τα καταφέρεις καλύτερα την επόμενη φορά.

Τι να μην πεις

Είναι εύκολο να μην μπορείς να κατανοήσεις τα συναισθήματα μοναξιάς, ειδικά όταν έχεις μια ζωή γεμάτη ανθρώπους και είσαι απασχολημένος με όλα αυτά που κάνεις.

Το να είναι κάποιος μοναχικός δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι κοινωνικά ακατάλληλος ή τεμπέλης, σημαίνει απλώς ότι δεν έχει δημιουργήσει βαθιές σχέσεις στη ζωή του όπως ίσως εσύ. Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό.

Αποφύγε να πεις αυτά τα πράγματα σε έναν μοναχικό φίλο:

Νιώθεις μόνος σου; Πώς το καταφέρνεις; Ποτέ δεν νιώθω μοναξιά! Γιατί δεν έχεις φίλους; Ω, θα ήθελα πολύ να έχω ησυχία όπως εσύ. Μακάρι να ήμουν μόνος! Κάνουν όλοι τόση φασαρία. Θα είσαι μια χαρά.

Αυτές οι δηλώσεις σε κάνουν να ακούγεσαι αδιάφορος, ακόμα και όταν έχεις τις καλύτερες προθέσεις.

Τι να μην κάνεις

Μην χρησιμοποιείς τον μοναχικό φίλο σου ως εφεδρικό σχέδιο. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποιος που έχει παραδεχτεί ότι νιώθει μοναξιά, στην πραγματικότητα είναι επειδή δεν έχει αρκετά πράγματα να κάνει. Αλλά αυτό που λείπει από τους μοναχικούς ανθρώπους είναι οι σχέσεις και η επαφή, όχι τα καθήκοντα.

Μην υποσχεθείς έναν καφέ ή ένα κάλεσμα για φαγητό από ευγένεια, αν δεν έχεις σκοπό να το κάνεις. Μην τον καλείς από ενοχές και μετά απορρίπτεις τις δικές του προτάσεις. Έχει μεγάλη σημασία να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι όταν έχει να κάνει με έναν φίλο που μας χρειάζεται.

Τι να κάνεις

Ένας λόγος που οι άνθρωποι αποφεύγουν να βοηθήσουν έναν μοναχικό φίλο είναι επειδή αισθάνονται ήδη αγχωμένοι και πιστεύουν ότι ο φίλος τους θα τους βαρύνει τον πολύτιμο χρόνο τους. Οι μοναχικοί άνθρωποι δεν περιμένουν να είσαι δίπλα τους όλο το 24ωρο, αλλά χρειάζονται λίγη καλοσύνη.

Προσκάλεσε τον σε μια συνάντηση που μπορεί να έχεις με έναν άλλο φίλο. Κάλεσέ τον σε ένα οικογενειακό δείπνο. Σύστησέ τον σε άλλους φίλους σου. Ένα βράδυ που βλέπεις βαριεστημένα τηλεόραση στον καναπέ σου κάλεσε έναν φίλο που μπορεί αντίστοιχα να βλέπει μόνος του τηλεόραση στο σπίτι του.

Μην κρίνεις τους ανθρώπους που παραδέχονται ότι είναι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά δεν έχουν το θάρρος να το πουν και αντ’ αυτού υποφέρουν σιωπηλά. Τις περισσότερες φορές μια σειρά από περιστάσεις έχουν προκαλέσει μοναξιά, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Εάν είσαι τυχερή και έχεις φίλους ή δεμένη οικογένεια, μοίρασε λίγη από την τύχη σου σε άτομα που τη χρειάζονται.

Πηγή: Savoir Ville