Ύψωσις Τιμίου Σταυρού: 14 Σεπτέμβρη. Ένας Σταυρός: Ο τίμιος Σταυρός, Μία Γυναίκα: Η Αγία Ελένη & Ένα βότανο: Ο βασιλικός. Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Τίμιος Σταυρός… Αγία Ελένη… βασιλικός. Ένα σύμβολο της Ορθόδοξης πίστης… μια γυναίκα… ένα βότανο… Τι είναι αυτό που τα συνέδεσε για πάντα;

Βρισκόμαστε στο έτος 326 μ. Χ., και στα Ιεροσόλυμα έχει φτάσει η Φλαβία Ιουλία Ελένη(FlaviaIulia Helena Augusta246-330 μ. Χ.) η μητέρα του αυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου Α’.Είναι περίπου 78 ετών και όμως δεν διστάζει να κάνει αυτή τη κοπιαστική αποστολή που με τις ανασκαφές που θα πραγματοποιήσει στοχεύει στην εύρεση των τόπων γέννησης, Σταύρωσης και Ανάστασης του Χριστού. Και, σ’ αυτό το ταξίδι της οφείλει τη θέση που κατέχει στην Ορθοδοξία , ταξίδι στο οποίο οφείλετε η μεγάλη της δόξα  σε Ανατολή και Δύση λόγω της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού.

Θρησκευτική Ορθόδοξη παράδοση.

Ας δούμε την περιγραφή της εύρεσης μέσα από την Ορθόδοξη λαϊκή μας παράδοση: Φτάνει η Ρωμαία Αυγούστα στην Ιερουσαλήμ και που να ψάξει για τον Τίμιο Σταυρό; Έχουν περάσει ήδη πολλοί μήνες από την άφιξη της στα Άγια αυτά χώματα μα όλες οι έρευνες ήταν άκαρπες. Μια μέρα ενώ βρισκόταν σε ένα χωράφι και βάδιζε προβληματισμένη , μύρισε ένα υπέροχο άρωμα. Έψαξε να βρεί από πού προέρχεται αυτή η υπέροχη μυρωδιά και την προσοχή της τράβηξε ένα μέρος γεμάτο πράσινους θάμνους που έδιναν αυτό το υπέροχο άρωμα. Αμέσως κατάλαβε ότι αυτό ήταν το σημείο που έπρεπε να  σκάψει και πράγματι στις ρίζες αυτών των φυτών βρήκε τον Τίμιο Σταυρό, το Ιερό Κειμήλιο της Σταύρωσης του Ιησού Χριστού. Επειδή, λοιπόν, μια βασίλισσα,η Ελένη βρήκε στις ρίζες του φυτού αυτού τον Σταυρό του μαρτυρίου του <Βασιλιά του Κόσμου>, το φυτό ονομάστηκε βασιλικός.

Γνωστή η σύνδεση του βασιλικού με την λειτουργία της ημέρας αυτής και το στολισμό του Σταυρού με βασιλικό, γνωστή η πολλαπλή χρήση του στο Ορθόδοξο τελετουργικό-βασιλικός χρησιμοποιείται στον αγιασμό-, γνωστό το λαϊκό έθιμο αιώνων η καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρες που οι πιστές νοικοκυρές τη μέρα της γιορτής του Σταυρού πηγαίνουν στην εκκλησία να τις διαβάσει ο ιερέας ή κόβουν κλαδάκια για το στολισμό του Σταυρού.

Σταυρός, ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης.
Σταυρός, η ωραιότης της Εκκλησίας.
Σταυρός, πιστών το στήριγμα…, Αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων το τραύμα.

Αμέσως μετά την Εύρεση   του Τιμίου Ξύλου και κατά προτροπή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου καθιερώθηκε αυτή η εορτή που είναι σταθερή, η δε Αυγούστα Ελένη την οποία γι’ αυτή της την πράξη η Εκκλησία ανακύρηξε Αγία πέθανε λίγο αργότερα στη Νικομήδεια ενώ ο ενταφιασμός της έγινε στη Ρώμη με βασιλικές τιμές. Η μνήμη της στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία  (καθώς και στην Λιθουριανή και Αγγλικανική Εκκλησία) τιμάται μαζί με του γιού της Αγίου Κωνσταντίνου στις 21 Μαΐου ενώ η Καθολική εκκλησία την τιμά στις 18 Αυγούστου και μόνη εφόσον η Δυτική εκκλησία δεν έχει κατατάξει τον Άγιο Κωνσταντίνο στους Αγίους της.

Τίμιος Σταυρός και η τιμή προς αυτόν ανάγεται ήδη στους αποστολικούς χρόνους όπως παρατηρούμε και στις αποστολικές επιστολές του Αποστόλου Παύλου που είναι γεμάτες από χωρία στα οποία εξαίρεται ο ρόλος του Σταυρού για την σωτηρία του κόσμου.

Και κλείνομε την αναφορά σ’ αυτή τη μεγάλη εορτή της Υψώσεως του Σταυρού με τα ακριβή λόγια της αθάνατης λαϊκής παράδοσης δείγμα της βαθιάς Πίστης του απλού λαού.

<Όταν επήγε η Αγία Ελένη να βρεί τον τίμιο Σταυρό δεν ήξερε που’ τανε και οδηγήθηκε από’ να βασιλικό. Πάνω από το μέρος που ήτανε ο Τίμιος Σταυρός φύτρωνε ένας βασιλικός. Τον κόβανε το πρωί και το βράδυ ήτανε ο ίδιος. Έκανε ανασκαφές η Αγία Ελένη και βρήκε το Σταυρό. Τον ύψωσαν σε μέρος υψηλό για να τον δούν και να τον προσκυνήσουν όλοι…>.

Φωτογραφίες: διαδίκτυο

 

Για τα xiakanea.gr

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)